ÜLEVAADE Stockholm ootab Türgi leebumist Rootsi NATOsse lubamisel

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg koos Rootsi välisministri Tobias Billströmi (vasakul) ja viimase Türgi kolleegi Hakan Fidaniga alliansi välisministrite kohtumisel Brüsselis novembri lõpus. 
NATO peasekretär Jens Stoltenberg koos Rootsi välisministri Tobias Billströmi (vasakul) ja viimase Türgi kolleegi Hakan Fidaniga alliansi välisministrite kohtumisel Brüsselis novembri lõpus. Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix

Kuigi Türgi parlamendi väliskomisjon kiitis teisipäeval heaks Rootsi lubamisse NATOsse, oletavad asjatundjad, et liitumise ratifitseerimine parlamendis võib võtta aega ning sõltub paljuski Ankara ja Washingtoni kokkuleppest hävituslennukite asjus.

Esialgu on lahtine, millal Türgi parlament Rootsi allianssi pääsu arutama hakkab, ning nii on Stockholmi rõõm seni hillitsetud.

Välisminister Tobias Billström keeldus intervjuudest ning kordas meediakanalitele tekstisõnumiga sama kommentaari, mille avaldas sotsiaalmeedias: «Me tervitame Türgi väliskomisjon heakskiitu Rootsi NATOga liitumise taotlusele. Järgmine samm on parlamendihääletus selles küsimuses. Ootame NATO liikmeks saamist.» Billströmi pressiesindaja ütles ajalehele Aftonbladet, et usutlusi jagab minister siis, kui Türgi parlament on oma sõna öelnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles