KOMMENTAAR Kas sa peaksid terroristiga läbirääkimisi? (10)

Tetjana Fedosjuk
, Diplomaatia toimetaja, Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus
Copy
Venemaa president Vladimir Putin kinnitas hiljuti, et tema eesmärgid Ukrainas ei ole muutunud.
Venemaa president Vladimir Putin kinnitas hiljuti, et tema eesmärgid Ukrainas ei ole muutunud. Foto: Gavriil Grigorov/SPUTNIK/SCANPIX

USA presidendi Joe Bideniga kohtumisele järgnenud pressikonverentsil küsiti Ukraina riigipealt Volodõmõr Zelenskõilt, kas Ukraina kaaluks sõjategevuse lõpetamiseks mõne oma territooriumi loovutamist Venemaale. Ta vastas kõlavalt: «Ei!»

Ajakirjaniku küsimus peegeldab muret tekitavaid märke, mis viitavad Ukrainat ähvardavale ohule, sundimaks edasi liikuma läbirääkimiste suunas. Nii Ukraina vastupealetung kui ka lääne sõjaline abi on takerdunud. Kui tegevusetus jätkub, toob tulevik kaasa kõigile vaid katastroofi. Ja kingituse Vladimir Putinile, nagu president Biden märkis.

Olenemata sellest, kas see on täpne või mitte, luuakse sellisest võimalusest narratiivi, mis on sõjast väsinud läänele üha atraktiivsem – ja saavutab suuremat edu, kui Vene väed lahinguväljal suudavad. Kui oktoobris küsiti (https://kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=1302&page=3), kas lääs on Ukrainast väsinud ja soovib, et Kiiev lõpetaks sõdimise ja alustaks selle asemel Moskvaga läbirääkimisi, arvas seda 30 protsenti ukrainlastest – see on kaks korda rohkem kui aasta tagasi. 63 protsenti aga lootis, et lääs jätkab Ukraina abistamist, et see saaks sõda lõpetada omadel tingimustel.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles