HEI, MOI, HELOU Soomlased panid kohalikud tered kaardile (1)

Postimees
Copy
Soome ekspeaminister Sanna Marin tervitab sotsiaaldemokraatide kongressil oma publikut pärast ametist lahkumise kõnet 1. augustil 2023.
Soome ekspeaminister Sanna Marin tervitab sotsiaaldemokraatide kongressil oma publikut pärast ametist lahkumise kõnet 1. augustil 2023. Foto: Markku Ulander / Imago / Scanpix

Soome rahvusringhääling kaardistas viisid, kuidas soomlased üle terve riigi üksteisele tere ütlevad. 

Soomes on palju võimalusi üksteisele tere öelda, kirjutas Yle täna, joonistades Soome kaardi ja pannes sinna peale kõik kohalikud tered. 

Aeg-ajalt kostab soomlaste kohta nurinat, et üksteist tervitatakse vaid peanoogutuse või pilkude vahetamisega, kuid see ei vasta tõele. Yle andmetel kasutatakse Soomes väga palju erinevaid sõnu, et kohtumise üle rõõmu väljendada.

Näiteks öeldakse tere sõnadega: hei, heippa, heissan, helou, moi, moikka, moro/moron, morjens/morjensta, päivää, hyvää päivää, terve, tervehdys.

Yle kogus möödunud sügisel oma veebilehel ligi 130 000 vastust selle kohta, kuidas inimesed soome keeles oma sõpru või näiteks poes töötavaid kassapidajaid tervitavad.

Vastajatel paluti valida 12 enimlevinud tervitussõna vahel, millega oma sõpra või poes kassapidajat tervitada. Ajaks, mil vastaja mingit tervitussõna kasutaks, pakuti uuringus kell 14.00.

Andmed koguti kokku vastajate vanuse, soo ja asukoha sihtnumbri täpsusega. Yle uudisloosse susatud kaardilt saab otsida seega teretamise viise Soome eri paigus nii inimeste vanust kui sugu arvesse võttes.

Sellisest infost võib abi olla ka kõigil Eesti turistidel, kes Soome talvemõnusid nautima satuvad. Ärge unustage oma põhjanaabreid tervitamast! 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles