LAV-i avaldus ICJ-le süüdistab Iisraeli genotsiidi korraldamises Gazas (2)

Copy
ÜRO Rahvusvaheline Kohus Haagis.
ÜRO Rahvusvaheline Kohus Haagis. Foto: EVA PLEVIER / REUTERS / Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariik esitas reedel ÜRO Rahvusvahelisse Kohtusse (ICJ) avalduse, mille alusel algatada menetlus Iisraeli vastu nende sõnul genotsiidi toime panemise eest palestiinlaste vastu Gaza sektoris.

Avalduse kohaselt on ICJ-sse esitatu seotud väidetega Iisraeli toime pandud vägivallast, mis läheb vastuollu juudiriigi võetud kohustustega genotsiidi konventsiooniga liitumisel.

LAV-i hinnangul on Iisrael pannud toime, paneb toime ja riskib ka edaspidi toime panna genotsiiditegusid palestiina rahva vastu Gazas.

Haagi saabunud avalduses ütleb LAV ka seda, et Iisrael on «käitunud nõutava spetsiifilise kavatsusega hävitada Gaza sektori palestiinlased, kes kuuluvad laiemasse palestiinlaste rahvuslikku, rassilisse ja etnilisse rühma».

Iisraeli välisministeerium reageeris teatele äärmiselt jõuliselt, öeldes, et taunib tülgastusega avaldust, mille Lõuna-Aafrika Vabariik ICJ-sse esitas.

«Iisrael taunib tülgastusega verelaimu, mida Lõuna-Aafrika levitab, ja nende avaldust,» kirjutas ministeeriumi pressiesindaja Lior Haiat sotsiaalmeediaplatvormil X (endine Twitter).

Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas alustatud sõda Iisraeli vastu hakkab jõudma 12. nädalasse. Suur osa Gaza sektori põhjaosast on varemeis ning Iisrael jätkab õhurünnakute ja maaväe üksuste operatsioonidega palestiinlaste enklaavi kesk- ja lõunaosas.

Hamas korraldas 7. oktoobril üllatusrünnaku juudiriigi vastu, tappes umbes 1140 inimest ja võttis umbes 250 pantvangi. Neist enam kui pool on jätkuvalt vangistuses, osa arvatakse olevat juba surnud.

Iisrael on sellele vastanud rünnakutega, milles Hamasi juhitud Gaza terviseministeeriumi väitel on saanud surma vähemalt 21 507 inimest, neist enamik naised ja lapsed.

Iisraeli armee teatel on Gazas võitluses Hamasiga surma saanud 167 juudiriigi sõdurit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles