USA müüb Iisraelile laskemoona eriolukorra klausli alusel

Copy
Osaliselt valmis 155-millimeetrised mürsukestad BAE laskemoonatehases Suurbritannias asuvas Washingtonis. Foto on illustreeriv.
Osaliselt valmis 155-millimeetrised mürsukestad BAE laskemoonatehases Suurbritannias asuvas Washingtonis. Foto on illustreeriv. Foto: Phil Noble / Reuters / Scanpix

USA teatas reedel 155-millimeetriste suure lõhkejõuga suurtükimürskude ja seotud tehnika müügi Iisraelile 147,5 miljoni dollari ulatuses niinimetatud erakorralise olukorra klausli alusel, mis läheb mööda tavapärasest kongressi heakskiidu saavutamise nõudest.

Sama klausli alusel kiitis USA varem detsembris heaks pea 14 000 120-millimeetrise tankimürsu müügi juudiriigile, mis peab Gaza sektoris verist sõda Palestiina islamistliku äärmusrühmitusega Hamas.

USA välisminister (Antony Blinken) otsustas, et antud juhtumi puhul on täidetud eriolukorra tingimused, mis nõuab relvastuse viivitamatut müüki Iisraeli valitsusele ning seetõttu ei läbi relvamüük kongressi arutelusid, mis on tavapäraselt nõutav, selgub Ühendriikide kaitsejulgeoleku koostööametkonna (USDSCA) avaldusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles