Jaapani maavärinates hukkus vähemalt neli inimest

Copy
Maavärina kahjud Jaapanis.
Maavärina kahjud Jaapanis. Foto: Kyodo / Reuters / Scanpix

Jaapanit raputanud võimsast maavärinast tingitud tsunamioht on suuresti möödunud, teatas USA agentuur pärast seda, kui osa piirkondi tabasid üle meetri kõrgused lained.

«Tsunamioht on nüüd suuresti möödunud,» teatas Hawaiis baseeruv Vaikse ookeani tsunamihoiatuskeskus.

Nüüdseks on Jaapan ka tühistanud kõrgeima taseme tsunamihoiatuse, kuid rannikualade elanikel ei lubata siiski oma kodudesse naasta, sest võimalus, et lained võivad siiski tulla, on olemas.

Varem teatas meteoroloogiaamet, et Jaapani meres Ishikawa prefektuuri rannikul registreeriti mitu maavärinat, millest võimsaima magnituud oli esialgsetel andmetel 7,6.

Meteoroloogiaamet andis seepeale Ishikawa prefektuurile kõrgema astme tsunamihoiatuse, teistele Honshu saare lääneranniku piirkondadele anti madalama astme hoiatus.

Jaapani ringhääling NHK hoiatas kuni viie meetri kõrguse tõusulaine eest ja kutsus inimesi piirkonnast põgenema või otsima varju katustel. NHK teatel on väiksemad hiidlained juba rannikule jõudnud.

Tsunaamihoiatus anti ka Venemaa idaosas asuva Sahhalini oblasti läänerannikule, kuhu hiidlained kohaliku eriolukordade ministeeriumi hinnangul samuti jõuda võivad, kirjutab Venemaa riiklik uudisteagentuur TASS.

Jaapani peaminister Fumio Kishida kutsus kohalikke elanikke üles viivitamatult evakueeruma, vahendab Reuters.

Energiafirmade teatel on pärast maavärinaid elektrita umbes 33 500 majapidamist.

Maavärinate piirkonnas on suletud mitu suuremat maanteed, teatas Jaapani transpordiamet. Katkenud on ka Shinkanseni kiirrongiliiklus Tokyo ja Ishikawa prefektuuris asuva Noto piirkonna vahel.

Jaapani valitsuse teatel ei ole riigi tuumajaamades seni normist kõrvalekaldumisi registreeritud.

«Hetke seisuga ei ole Ishikawa prefektuuri Shika tuumajaamas ja teistes riigi tuumajaamades normist kõrvalekaldumisi tuvastatud,» ütles valitsuse kõneisik Yoshimasa Hayashi.

Uudisteagentuur Kyodo teatas ööl vastu teisipäeva, et maavärinate tagajärjel on hukkunud vähemalt neli inimest.

Maavärinad jätsid elektrita umbes 33 500 majapidamist ja kahjustasid hooneid.

Biden pakkus Jaapanile abi

USA president Joe Biden pakkus esmaspäeval Jaapanile Ühendriikide abi.

«Lähedaste liitlastena jagavad USA ja Jaapan sügavat sõprussuhet, mis ühendab meie rahvaid,» ütles Biden avalduses.

«Minu administratsioon on ühenduses Jaapani ametnikega ning USA on valmis andma igasugust vajalikku abi jaapani rahvale,» lisas ta.

Välisministeerium soovitab järgida kohalike võimude korraldusi

Maavärina ja tsunamiohu tõttu Jaapanis soovitab välisministeerium Jaapanis viibijatel järgida kohalike võimude hoiatusi ning korraldusi.

Lühikeseks ajaks on oma Jaapanis viibimise registreerinud neli Eesti kodanikku. Välisministeerium on neile saatnud sõnumi infoga tsunamihoiatusest ning soovituse rannikupiirkonnast eemale liikuda.

Reisi planeerides soovitame alati külastada ning oma reis registreerida veebilehel Reisi Targalt https://reisitargalt.vm.ee/registreeri-reis/

Lühikest aega välisriigis viibimise registreerimise eesmärk on tagada konsulaarkaitse ja -abi Eesti kodanikule või välismaalase passi omanikule, kes viibib välisriigis turistina või töölähetuses.

Konsulaarabi saab Eesti saatkonnast Jaapanis, Tokyos. Vajadusel on võimalik abi saamiseks pöörduda välisministeeriumi poole numbril +372 5301 9999.

Välisministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles