Taanis haarab ohjad vastumeelselt kuningaks kasvanud kroonprints Frederik

Postimees
Copy
Taani kuninganna Margrethe II ja kroonprints Frederik: 14. jaanuaril loobub neist esimene ametlikult troonist ja teisest saab kuningas Frederik X.
Taani kuninganna Margrethe II ja kroonprints Frederik: 14. jaanuaril loobub neist esimene ametlikult troonist ja teisest saab kuningas Frederik X. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/EPA/Scanpix

Taanis ülimalt populaarse kuninganna Margrethe II ootamatu teade, et ta loobub troonist, tekitas riigis omamoodi šoki, kuid võrreldes mõne kümnendi taguse ajaga, kui suurem osa taanlasi soovis, et kroonprints Frederikust ei saaks ealeski riigipead, tervitatakse nüüd uut kuningat soojalt.

«14 päeva pärast olen olnud 52 aastat Taani kuninganna. Nii pikk aeg ei möödu jälgi jätmata ühelgi inimesel – isegi mitte minul! Aeg läheb ja tervisehädad muutuvad sagedasemaks,» lausus 83-aastane kuninganna vana-aastaõhtul televisioonis edastatud kõnes. «Olen otsustanud, et nüüd on õige aeg. 2024. aasta 14. jaanuaril – 52 aastat pärast seda, kui minust sai oma armastatud isa järeltulija – astun Taani kuninganna kohalt tagasi. Jätan trooni oma pojale kroonprints Frederikule.»

Kuninganna Margrethe otsus tuli üllatusena, kuna varem oli ta korduvalt öelnud, et kavatseb võimule jääda surmani. Aastalõpukõnes viitas monarh aga, et meelemuutuse tõi talle mullu veebruaris tehtud seljaoperatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles