ÜLEVAADE Võimas maavärin ähvardab jaapanlasi tugevate järeltõugetega

Külli Kapper
, välisuudiste toimetaja
Copy
Maavärina epitsentri läheduses asuv ligi 27 000 elanikuga Wajima linn nägi jaanuari teisel päeval välja elamiskõlbmatu. Kannatada said nii linna kaubanduskeskus kui elurajoonid.
Maavärina epitsentri läheduses asuv ligi 27 000 elanikuga Wajima linn nägi jaanuari teisel päeval välja elamiskõlbmatu. Kannatada said nii linna kaubanduskeskus kui elurajoonid. Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

Jaapani lääneosa tabas uue aasta esimese päeva pärastlõunal võimas maavärin, mis vedas oma epitsentrisse jäänud Noto poolsaare lähedasel rannikualal maapinda mastaapseid pragusid, raputas elumaju ning lõhkus maanteid ja energiataristut.

Maavärina tugevuseks mõõtis Jaapani meteoroloogiateenistus 7,6 magnituudi ja selle esialgne sügavus pandi 16 kilomeetri juurde.

Paljud kohalikud jäid hoonetesse lõksu, süttisid ulatuslikud tulekahjud ja maavärina tõttu sai esialgsetel andmetel surma ligi 48 inimest. Kuivõrd päästetööd jätkuvad, võib hukkunute arv suureneda. Valitsuse andmetel ootas eile hommikul rusude alt päästmist veel vähemalt 120 inimest.

«See oli nii võimas põrutus. Milline kohutav viis uue aasta alustamiseks,» ütles Japan Timesi ajakirjanikule 73-aastane Tsugumasa Mihara maavärina tõttu enam kannatada saanud Ishikawa omavalitsuse Shika linnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles