Kristluseohu seminar vallandas Malaisias usutüli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põletusjäljed Hea Karjase luteri kiriku seinal Petaling Jayas Kuala Lumpuri lähedal. Usutüli tõttu on Malaisias rünnatud mitmeid kirikuid.
Põletusjäljed Hea Karjase luteri kiriku seinal Petaling Jayas Kuala Lumpuri lähedal. Usutüli tõttu on Malaisias rünnatud mitmeid kirikuid. Foto: SCANPIX

Malaisia usu- ja haridusametnikud olid sunnitud muutma ususeminari pealkirja, sest selles viidatud «kristluseoht» vallandas pahameele paljurahvuselise riigi mittemoslemitest elanike hulgas.

Lõuna-Malaisia Johori osariigi haridusametnikud kuulutasid laupäevaks välja kooliõpetajate seminari teemal «Usu tugevdamine, liberalismi ja pluralismi ohud ning moslemeid ähvardav kristlus.»

Moslemienamusega Malaisia kristlasi on süüdistatud proselütismis ehk moslemeid usuvahetusele meelitamises. Möödunud aasta augustis tegi politsei sel põhjusel haarangu ühele metodistikirikule.

Johori parlamendisaadik Maulizan Bujang ütles uudisteagentuurile Bernama, et viide kristlusele kõrvaldati pealkirjast.

«Seminari eesmärk on tugevdada moslemite usku ja seda ei tohiks politiseerida ükski osapool, kes väidab, et see (seminar) on ohuks teistele religioonidele,» sõnas ta.

Seminari korraldajad aga ütlesid, et sisu sellest ei muutu. «See seminar on osa moslemite õigusest kaitsta oma usku igasuguste aktsioonide eest, mis viivad usust taganemiseni. See on meie kohus,» rõhutas üks ametnik.

Opositsioonijuhtide väitel üritab valitsuskoalitsioon, kes kavatseb sel aastal parlamendivalimised läbi viia, võita moslemite toetust teistes uskudes kätkevale ohule rõhudes.

Paljurahvuselises Malaisias on üldiselt suudetud viimastel kümnenditel usukonflikte vältida, kuid pinged on kasvanud sestpeale, kui kohus tühistas 2009. aastal valitsuse keelu sõna «allah» kasutamisele «jumala» tõlkevastena malaikeelsetes piiblites.

Moslemid moodustavad Malaisia 28 miljonist elanikust 60 protsenti, kristlased umbes üheksa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles