Briti luure: Venemaa võib olla taaselustanud Stalini-aegse luureorganisatsiooni Smerš (3)

Postimees
Copy
Venemaa president Vladimir Putin kaitseminister Sergei Šoigu ja sõjaväe kindralstaabi ülema Valeri Gerassimoviga. Foto on illustratiivne.
Venemaa president Vladimir Putin kaitseminister Sergei Šoigu ja sõjaväe kindralstaabi ülema Valeri Gerassimoviga. Foto on illustratiivne. Foto: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool/ZUMA/Scanpix

Briti kaitseministeerium andis teada avalikele allikatele ja Venemaa poliitikutele tuginenud luureülevaates, et alates eelmise aasta lõpust on Venemaa võib-olla taasloonud Nõukogude-aegse vastuluureorganisatsiooniga Smerš samanimelise koosluse.

Aastatel 1941–1946 eksisteerinud vastuluureorganisatsiooni Smerš nimi on lühend venekeelsest väljendist «Surm spioonidele!», mida on hakatud nüüd kasutama ka Venemaa täiemahulise agressiooni kontekstis.

Ühismeediasse on postitatud pilte ja videomaterjali anonüümsetest Venemaa võitlejatest, kelle riietusel on Smerši nimega sildid. Näiteks ühel propagandavideol palub kahe Smerši vormi kandva võitleja ees riigivõimudelt andeks 22-aastane Belgorodi elanik Denis Baban, kes jäi 2. jaanuaril Vene ametivõimudele vahele õhutõrje tegevuse filmimisega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles