Kongressis algab uuesti vägikaikavedu Ukraina abi üle

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Scrantoni laskemoonatehases toodetavad suurtükimürsud jõuavad lõpuks Ukrainasse.
Scrantoni laskemoonatehases toodetavad suurtükimürsud jõuavad lõpuks Ukrainasse. Foto: Hannah Beier/AFP/Scanpix

Talvevaheaja järel eile uuesti kogunenud Ameerika Ühendriikide Kongressis on endiselt ootel Ukraina abipaketi heakskiitmine, mis on Kiievile võitluses Venemaa vastu elulise tähtsusega.

Möödunud pühapäeval teatasid vabariiklaste ja demokraatide esindajad, et saavutatud on esialgne kokkulepe valitsuse eelarvekavas, millega loodetakse vältida üldist valitsusseisakut. Plaanis aga ei sisaldu ei 61 miljardit dollarit Ukrainale ega rangemad piirimeetmed, mida vabariiklased nõuavad vastutasuks Ukraina abipaketi heakskiitmise eest.

«Pole mingit teist maagilist laegast, mida kasutada,» manitses riikliku julgeolekunõukogu kõneisik John Kirby, hoiatades, et Ühendriikidel on Ukrainale eraldatud raha juba otsakorral.

27. detsembril teatas Ühendriikide välisministeerium uuest 250 miljoni dollari suurusest abipaketist Ukrainale, millega ammendati selleks otstarbeks eelarves märgitud summa. Kuna abipakettide allkirjastamise ja nende kohaletoimetamise vahel on arvestatav lõtk, jõuavad tulevate nädalate jooksul Ukrainasse veel mõned saadetised. Sealt edasi ei ole Kirby sõnul aga muud rohtu kui Kongressi heakskiitev otsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles