ÜLEVAADE Võidujooks ajaga: Micheli manööver võib teha Orbánist ülemkogu ajutise eesistuja (1)

Carlos Kleimann
, toimetaja
Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán tervitas mullu novembris Euroopa Ülemkogu eesistujat Charles Micheli Budapestis.
Ungari peaminister Viktor Orbán tervitas mullu novembris Euroopa Ülemkogu eesistujat Charles Micheli Budapestis. Foto: Zoltan Fischer/EPA/Scanpix

Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel teatas möödunud nädalavahetusel, et kandideerib suvistel Euroopa Parlamendi valimistel. Micheli valituks osutumine tähendaks aga ebatavalist võimuvaakumit, mille tulemusel võib ülemkogu ajutiseks eesistujaks saada Ungari peaminister Viktor Orbán.

Micheli otsus kandideerida Euroopa Parlamendi valimistel liberaalse erakonna Reformiliikumine (MR) nimekirjas tähendab, et valituks osutumise korral astub ta ülemkogu juhi kohalt tagasi juba juuli keskel, kui uued parlamendiliikmed annavad ametivande. Varasemal kolmel korral on ülemkogu alaline eesistuja astunud ametisse alles detsembri alguses.

See tähendab, et kui Micheli järeltulija leidmine kulgeb tavapärases tempos, tekib juuli keskpaigast kuni detsembri alguseni võimuvaakum, mille peaks täitma Euroopa Liidu Nõukogu roteeruv eesistujariik.

Juuli alguses asub sellele kohale aga Ungari koos peaminister Orbániga, keda on korduvalt süüdistatud mitmesuguste ELi algatuste pidurdamises ja teiste liikmesriikide šantažeerimises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles