Prantsusmaa peaminister astus ametist tagasi (3)

Copy
Élisabeth Borne.
Élisabeth Borne. Foto: Jacques Witt/SIPA/Scanpix

Prantsusmaa peaminister Élisabeth Borne astus täna valitsusjuhina ametist tagasi, teatas presidendikantselei ajal, mil president Emmanuel Macronil on käsil valitsusremont oma teise ametiaja taaskäivitamiseks.

Macron rahuldas Borne'i tagasiastumispalve, teatas kantselei avalduses.

Peaministriks sai Borne 2022. aasta mais. Varem on ta kandnud veel ka transpordi-, keskkonna- ja tööministri portfelle.

Veel pole teada, kellest saab uus valitsusjuht, kuid Macron nimetab teisipäeva hommikul uue peaministri, teatas riigipeale lähedane allikas.

Päevi kestnud pingeliste, kinniste uste taga peetud manööverduste käigus on uue valitsusjuhi nime suursoosikuks kerkinud senine haridusminister Gabriel Attal (34), kellele veel ei ole leitud asendajat.

Juhul, kui Attal nimetatakse ametisse, saaks temast Prantsusmaa kõigi aegade noorim ja esimene avalikult end geina määratlev peaminister.

Kommentaatorid näevad valitsusremondis Macroni soovi anda uut hoogu oma presidentuuri viimasele kolmele aastale ning et vältida olukorda, kus temast võiks saada mitme kriisi järel «hädavares».

Alates sellest, kui tal õnnestus 2022. aastal paremäärmuslaste vastu võit võtta, on Macronil tulnud silmitsi seista protestidega ebapopulaarse pensionireformi tõttu, tunnistada parlamendivalimiste järel enamuse kaotamist ja leida end vastuolulisest olukorrast immigratsiooniseadusega seoses.

Teisel Prantsuse valitsust juhtinud naisel, 62-aastasel Borne'il tuli kõigi nende probleemidega toime tulla.

Riigipea tänas sotsiaalmeediaplatvormil X (endine Twitter) Borne'i tema igapäevaselt eeskujuliku töö eest rahva teenimisel, kusjuures Macron ei maininud otsesõnu tema tagasiastumist.

Lisaks Attalile on võimalike kandidaatidena Borne'ist vabaks jäänud ametis räägitud veel ka 37-aastasest kaitseministrist Sébastien Lecornust ja 43-aastasest endisest põllumajandusministrist Julien Denormandie'st.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles