AASIA VAADE Taiwani valimised panevad proovile rahu tähenduse (1)

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Taiwani asepresident ja Demokraatliku Progressipartei (DPP) kandidaat riigipea kohale Lai Ching-te tervitab poolehoidjaid Kaohsiungis ringi sõites.
Taiwani asepresident ja Demokraatliku Progressipartei (DPP) kandidaat riigipea kohale Lai Ching-te tervitab poolehoidjaid Kaohsiungis ringi sõites. Foto: ALASTAIR PIKE/AFP/Scanpix

Tillukese Taiwani saare laupäevastel valimistel on potentsiaal määrata maailma saatust – vähemalt väidab nii hulk rahvusvahelisi analüütikuid, kelle hinnangul võib hääletusest sõltuda Hiina ja Ameerika Ühendriikide sõjalise kokkupõrke võimalus. Ons tegemist tõelusega või liialdatud ärevusega?

Kuigi Pekingi pidevad sõjalised manöövrid saare ümbruses viimase 15 kuu kestel on pinged kruvinud haripunkti, on konflikti võimalus Taiwanil olnud arutelude teemaks sedavõrd pikalt, et paljud saare elanikud on naabri «klähvimisega» harjunud ega võta seda enam täie tõsidusega.

Saar on tugevalt polariseerunud ning mõlemal poolel, keda kumbagi toetab erinev suurjõud, on võimalus valimised võita. Valitsev Demokraatlik Progressipartei (DPP) toetab Hiinast täieliku sõltumatu saavutamist, sest kuigi sisemistes asjades ongi Taiwan juba iseseisev, ei ole neil rahvusvahelist tunnustust. Opositsiooniline Guomindang see-eest pooldab lähemaid suhteid Hiina presidendi Xi Jinpingi valitsusega. Rahvusvahelises vaates taandub seega taiwanlaste valik sellele, kas elada Washingtoni või Pekingi varjus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles