Pentagon: Ukrainasse saadetud sõjalisel abil pole suudetud piisavalt hästi silma peal hoida

Copy
Ukraina sõdur Javelini tankitõrjerelvaga.
Ukraina sõdur Javelini tankitõrjerelvaga. Foto: Ukrinform/sipa

USA kaitseministeeriumi raporti kohaselt pole Ameerika Ühendriikide ametnikud suutnud piisavalt hästi silma peal hoida, kuidas ja mil määral kasutatakse ligi 40 000 Ukraina rindele saadetud relva.

Pentagoni raportis järeldati, et USA ametnikel puudub informatsioon, kuhu on läinud enam kui miljardi dollari väärtuses õlalt tulistatavaid rakette, ründedroone ja öövaatlusprille, mille USA on Ukrainasse saatnud. Ühtlasi väljendati muret, et saadetud varustus võib olla ära varastatud või mujale smugeldatud, vahendab The New York Times.

Neljapäeval avaldatud kaitseministeeriumi peainspektori aruanne ei paku mingisuguseid tõendeid, et mõnda relva oleks väärkasutatud pärast seda, kui need saadeti USA sõjaväe logistikakeskusesse Poolas või sealt edasi Ukraina rindele. Samas leiti, et USA ametnikud pole piisavalt kiiresti või üleüldse aru andnud peaaegu 40 000 relva kohta, mida seaduse kohaselt oleks tulnud tähelepanelikult jälgida. Lahinguväljal avaldatava mõju, tundliku tehnoloogia ja väiksuse tõttu on relvad atraktiivsed näiteks salakaubavedajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles