ÜLEVAADE Kaitsevall säästis suuremat osa Islandi linnakesest laavaroaks langemisest (2)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Maapinnast välja purskav laava ja suitsusammas pühapäeval Edela-Islandil Grindavíki kalurilinna külje all.
Maapinnast välja purskav laava ja suitsusammas pühapäeval Edela-Islandil Grindavíki kalurilinna külje all. Foto: Islandi tsiviilkaitse ja eriolukordade halduse amet/AFP/Scanpix

Uuesti purskama hakanud vulkaan Islandi edelaosas paiskas laavajoa kahest lõhest maapinnas otse Grindavíki väikelinna suunas, kuid tänu asula kaitseks rajatud muldvallile on lõõmav sulanud kivimite mass seni süüdanud ainult mõned hooned.

Kui pühapäeval jälgisid kohalikud elanikud veebiülekande vahendusel õõvastusega oma kodude suunas tungivat tulemerd, siis eilseks näis laava vool vähehaaval lakkavat – linnale lähemal asuv ja hiljem tekkinud väiksem lõhe maapinnas lõpetas öö jooksul purskamise täielikult. «Lisaks sellele on purskamine mujal vaibumas, nii et see on oluliselt vähenenud,» lausus Islandi avalik-õiguslikule ringhäälingule RÚV geofüüsik Magnús Tumi Guðmundsson.

Samas pole endiselt selge, millal Svartsengi vulkaanisüsteem taas uinuda võiks või kas sellega on vähemalt praegu Grindavíki jaoks suurem oht möödas. «Vulkaanipurskel võib olla erinevaid stsenaariume. Praeguste sündmuste puhul Grindavíkis pole miski võimatu. Selliste loodusõnnetuste varieeruvus võib olla väga suur,» lausus ajalehele Morgunblaðið geofüüsika emeriitprofessor Páll Einarsson.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles