ÜLEVAADE Iisrael jätkab nurina saatel Gazas lahinguid (1)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Üle maailma avaldatakse meelt Hamasi pantvangide vabastamiseks. Foto USAst, Florida osariigist Miamist.
Üle maailma avaldatakse meelt Hamasi pantvangide vabastamiseks. Foto USAst, Florida osariigist Miamist. Foto: Ronen Tivony/Zuma/Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu lubas Hamasi-Iisraeli sõja sajandal päeval jätkata võitlust täieliku võiduni hoolimata häirekelladest, mis kõlavad Gazas lõksus olevate pantvangide ja rahvusvahelise pahameele tõttu aina valjemini.

«Keegi ei peata meid – ei Haag, ei kurjuse telg ega keegi teine. On võimalik ja vajalik jätkata kuni võiduni ja me teeme seda,» ütles Netanyahu nädalavahetusel, viidates ÜRO kõrgeimale kohtule Hollandis Haagis ning Iraani toetatud relvarühmituste alliansile Lähis-Idas. Peaministri sõnul on Gazas hävitatud juba enamik n-ö Hamasi pataljonidest, kuid ta nentis siiski, et Gaza põhjaosast lahkuma pidanud inimestel ei ole võimalik lähiajal kodudesse naasta.

Iisrael on viimastel nädalatel jätkanud õhulöökide ja suurtükitulega nii sektori lõunaosas Khan Younises ja Rafah’s kui ka põhjas Gaza linna ümbruses. Jaanuari alguses osa üksuste väljaviimisest teatanud Iisraeli sõjaväe (IDF) sõnul antakse reservvägedele puhkust, kuna sõjategevuse lõppu sel aastal veel ei nähta. «Need kohandused on mõeldud selleks, et tagada planeerimine ja ettevalmistus sõja jätkamiseks 2024. aastal. IDF peab ette planeerima mõistmaks, et tuleb täiendavaid missioone ning lahingud jätkuvad kogu ülejäänud aasta,» tõdes Iisraeli sõjaväe pressiesindaja Daniel Hagari.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles