Zelenskõi kutsus Trumpi Kiievisse: ma ei usu, et ta suudab Putinile alasid loovutamata sõda lõpetada (1)

Copy
Zelenskõi ja Trump kohtusid 2019. aastal ÜRO peaassamblee raames.
Zelenskõi ja Trump kohtusid 2019. aastal ÜRO peaassamblee raames. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles usutluses väljaandele Channel 4 News, et võib USA ekspresidendi Donald Trumpi Kiievisse kutsuda, kui tal on sobiv plaan sõja võimalikult kiireks lõpetamiseks.

Zelenskõi sõnul võetakse Trump Ukraina pealinnas soojalt vastu vaid ühel tingimusel: kui ta on võimeline 24 tunni jooksul lõpetama sõda Venemaaga.

Seda on Donald Trump varem väitnud, öeldes, et tal on hea läbisaamine nii Zelenskõi kui ka Venemaa riigijuhi Vladimir Putiniga. Samas ei ole ta kunagi öelnud, kuidas ta täpsemalt rahu saavutamist Ukrainas ette näeb. Samuti on novembris taas presidendiks kandideeriv Trump öelnud, et kui tema oleks 2022. aasta veebruaris olnud Valges Majas, ei oleks sõda Ukrainas üldsegi puhkenud.

«Niisiis, ma kutsun president Trumpi. Kui ta saab siia tulla, on mul vaja 24 minutit – jah, 24 minutit. Mitte rohkem. Jah. Mitte rohkem – 24 minutit, et selgitada [president Trumpile], et ta ei saa seda sõda ohjata. Ta ei saa Putini tõttu rahu tuua,» ütles Zelenskõi. «Ta on siia väga teretulnud, kuid ma arvan, et ta ei saa sõda 24 tunniga lõpetada, ilma et ta annaks meie maad Putinile.»

Tagasi üles