Iisraeli rünnakus sai surma Iraani kõrge luurejuht

Uuendatud 20. jaanuar 2024, 12:30
Copy
Iisraeli rünnakus Süüria pealinna Damaskuse elumajale sai surma vähemalt viis inimest.
Iisraeli rünnakus Süüria pealinna Damaskuse elumajale sai surma vähemalt viis inimest. Foto: AFP/Scanpix

Iisraeli tegi laupäeval rünnaku Süüria pealinna Damaskuse elumajale, kus kohtusid Iraaniga seotud liidrid, ütlesid sõjavaatlejad, teatades viie inimese surmast. Iraani meedia teatel said surma Iraani revolutsioonikaardi luurejuht Süürias, tema asetäitja ning veel kaks kaardiväe liiget.

«Revolutsioonikaardi Süüria luurejuht, tema asetäitja ja kaks kaardi liiget hukkusid täna märtrina Iisraeli rünnakus Süüriale,» teatas uudisteagentuur Mehr informeeritud, kuid anonüümseks jäänud allikale viidates.

Revolutsioonikaart kinnitas avalduses, et neli tema liiget sai Süüria pealinnas rünnakus surma, ja süüdistas selles Iisraeli.

Süüria ametlik uudisteagentuur SANA ütles, et Iisraeli agressioonist tulenev rünnak võttis sihikule elumaja Damaskuse Mazzeh' linnaosas.

«Iisraeli raketirünnak oli sihitud neljakorruselisele majale, kümme inimest sai surma ning hävis kogu hoone, kus kohtusid Iraaniga seotud liidrid,» ütles vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Suurbritannias baseeruv, kuid Süüria allikaid kasutav keskus ütles, et sihikule võetud linnaosa on tugevdatud julgeolekumeetmetega tsoon, kus elavad Iraani revolutsioonikaardi (IRGC) ja iraanimeelsete palestiina rühmituste juhid.

«Nad sihtisid kindlasti nende rühmituste juhtivaid liikmeid,» ütles vaatluskeskuse direktor Rami Abdel Rahman.

Mazzeh' linnaosas asub ka ÜRO peakorter, mitmed saatkonnad ja restoranid.

Iisrael on teinud üle kümne aasta kestnud Süüria kodusõja ajal riigi territooriumile sadu õhurünnakuid, peamisteks sihtmärkideks Iraani toega võitlejate ja Süüria relvajõudude positisoonid.

Rünnakud on sagenenud pärast Iisraeli-Hamasi sõja puhkemist 7. oktoobril. Hamas on Iraani liitlane nagu ka Liibanoni Hizbollah.

Detsembris sai Iisraeli õhurünnakus surma Iraani revolutsioonikaardi kõrge kindral Razi Moussavi. Samal kuul hukkus rünnakus Ida-Süüriale vähemalt 23 iraanimeelset võitlejat.

Teheran: Iraan jätab endale õiguse Iisraeli rünnakule Süürias vastata

Iraan süüdistas laupäeval Iisraeli õhulöögis Damaskusele, öeldes, et jätab endale õiguse anda vastus nelja enda revolutsioonikaardi liikme, nende seas luurejuhi hukkumisele.

Välisministeeriumi kõneisik Nasser Kanani ütles, et Teheran jätab endale õiguse vastata õigel ajal ja õiges kohas ning mõistis hukka Iisraeli agressiivsete ja provokatiivsete rünnakute eskaleerumise.

Samuti taunis ta Süüria suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse pidevat rikkumist.

Iisraeli on viimastel nädalatel süüdistatud rünnakutes Iraani ja tema liitlaste kõrgetele ametnikele Süürias ja Liibanonis, mis on tekitanud muret Gaza sõja laienemise pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles