FOTOD Saksamaal toimuvad paremäärmuslastevastased massiprotestid (1)

Postimees
Copy
Meeleavaldajad täna Maini-äärses Frankfurdis.
Meeleavaldajad täna Maini-äärses Frankfurdis. Foto: Michael Probst / AP / Scanpix

Üle Saksamaa toimub nädalavahetusel mitmeid suuri meeleavaldusi, mis on kokku kutsutud eelkõige riigis aina populaarsemaks muutuva paremäärmusliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) vastu.

Laupäeval tulid kümned tuhanded inimesed tänavale Maini-äärses Frankfurtis, et avaldada meelt paremäärmusluse ja AfD vastu. Loosungi «Demokraatia kaitseks» all korraldatud protestiaktsioonile oodati ligikaudu 50 000 osalejat, vahendab Frankfurter Allgemeine. Meeleavaldus tuli päeval ajutiselt katkestada, kuna Frankfurti linnaväljakule soovis tulla liiga palju inimesi korraga. Politsei andmetel võttis meeleavaldusest osa ligi 35 000 inimest.

«Me oleme liberaalsed ja kosmopoliitsed (...), aga on üks asi, mida me ei ole – naiivsed,» märkis meeleavaldusel Frankfurti linnapea, sotsiaaldemokraatlikku erakonda kuuluv Mike Josef. Ta kutsus üles vabaduse, demokraatia ja inimväärikuse kaitsmisele. «Aeg kõrvale vaadata on läbi saanud, faktid on laual, me peame otsustama,» märkis linnapea.

Väljaanne Bild väitel kogunes Hamburgi tänavatele koguni 80 000 inimest.

Erfurtis tulid inimesed tänavale plakatiga «Peatage AfD!».
Erfurtis tulid inimesed tänavale plakatiga «Peatage AfD!». Foto: Jacob Schroeter / AP / Scanpix

Meeleavaldused on peamiselt tingitud eelmisel nädalal uuriva ajakirjanduse võrgustiku Correctiv avaldatud loost, millest selgus, et ligi 20 neonatsi, AfD poliitikut ja ettevõtjat kogunes eelmise aasta novembris Potsdamis salajasel kohtumisel, kus arutati miljonite välismaalaste ja välismaa juurtega Saksa kodanike küüditamise plaane.

Kohtumisel tutvustas oma ideid Austria Identitaarse Liikumise (IBÖ) kaasasutaja Martin Sellner, kes kandis ette «üldplaani» remigratsiooniks ehk välismaalaste tagasisaatmiseks oma päritoluriikidesse, juhul kui neil õnnestuks võimule tulla.

Meeleavaldus Frankfurdis.
Meeleavaldus Frankfurdis. Foto: KAI PFAFFENBACH/Reuters/Scanpix

Ka kristlik-demokraatliku erakonna (CDU) esimees Friedrich Merz kiitis paremäärmuslastevastased protestid heaks. «Vaikiv enamus tõstab oma häält ja näitab, et tahab elada riigis, mis on kosmopoliitne ja vaba,» ütles Merz. «Me seisame nendega, kes on pühendunud meie demokraatiale, õiguskorrale ja avatud ühiskonnale.»

​«Paremäärmuslastest ekstremistid ründavad meie demokraatiad. Me oleme sunnitud võtma selge seisukoha meie demokraatliku Saksamaa jaoks. Ning meie rohkem kui 20 miljoni sõbra, kolleegide ja naabrite heaks, kellel on sisserändaja taust,» märkis eile Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz.

Täna kogunesid tuhanded meeleavaldajad ka näiteks Stuttgartis, Erfurtis, Limburgis, Karsruhes ja mitmel pool mujalgi. Meeleavaldused jätkuvad ka homme ja järgmisel nädalal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles