Lukašenka: saime Venemaalt taktikalisi tuumarelvi (1)

Copy
Vladimir Putin ja Aljaksandr Lukašenka.
Vladimir Putin ja Aljaksandr Lukašenka. Foto: sputnik

Valgevene sai Venemaalt Iskanderi ballistilisi rakette, teatas Valgevene riigipea Aljaksandr Lukašenka.

«Saime palju laskemoona, ennekõike rakette,» märkis Lukašenka Minski oblastis asuvat autotehast külastades.

Fragmendi tema pöördumisest ettevõtte töötajatele avaldas Telegrami kanal «Pul Pervoho», millel on tihedad sidemed Valgevene presidendi pressiteenistusega.

«Pean tänama venelasi: nad aitasid meid eelmisel aastal palju. Ma ei räägi siin [ainult] tuumarelvadest, mis panevad kõik paika... sellised süsteemid nagu Iskander, oleme saanud venelastelt rahastuse, maksame neile teistelt arvetelt,» ütles Valgevene liider.

Ta rõhutas, et nende relvade kasutamine nõuab protokolli ranget järgimist ja kõrgete ametnike heakskiitu.

«[See on] eriti ohtlik relv... Kirjutasin alla määrusele, kuidas neid relvi kasutada. Seda saab rakendada ainult presidendi nõusolekul. Sinna on kaasatud kaitseminister ja peastaabi ülem. Igaühel on oma funktsioonid… tuumarelvi on veelgi keerulisem kasutada,» ütles Lukašenka.

2023. aasta märtsis kirjeldas Lukašenka Vladimir Putini pakutavaid taktikalisi tuumarakette kui riiklikke või n-ö omavarasid, rõhutades, et need aitavad kaasa Valgevene suveräänsusele ja vabadusele.

Ta avalikustas ka plaanid tuumalõhkepeadega rakettide asukohtade taastamiseks, kinnitades, et Valgevene võib vajadusel saada strateegilisi tuumarelvi.

«Me ei peatu mitte millegi ees, kaitstes oma riike, oma rahvaid,» ütles Lukašenka mullu märtsis.

16. jaanuaril teatas Valgevene kaitseminister Viktor Hrenin, et Minsk muudab oma sõjalist doktriini tuumarelva kasutamise lubamiseks; vaid paar kuud pärast seda, kui sinna paigutati esimest korda Vene tuumarelvad.

«Me avaldame selgelt oma seisukohad meie territooriumil paiknevate taktikaliste tuumarelvade kasutamise kohta,» ütles Hrenin teisipäevasel Minski julgeolekunõukogu koosolekul. «On ilmunud uus peatükk, kus määratleme selgelt oma kohustused liitlaste ees.»

Eelmise aasta mais sõlmisid Moskva ja Minsk kokkuleppe, mis lubab Venemaal paigutada Valgevenesse taktikalisi tuumarelvi. Kui juunis ütles Putin, et tarned on alanud, siis detsembris kinnitas Lukašenka, et tarned lõppesid oktoobris. See oli esimene kord, kui tuumarelvad paigutati väljapoole Venemaa piire. Pole selge, kui palju relvi on Valgevenesse paigutatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles