Leht: Briti luure avastas vandenõu Zakajevi mõrvamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahmed Zakajev
Ahmed Zakajev Foto: SCANPIX

Briti julgeolekuteenistus avastas vandenõu Londonis pagenduses elava tšetšeeni iseseisvuslaste liidri Ahmed Zakajevi mõrvamiseks, kirjutas ajaleht Sunday Telegraph.

20. märtsil üritati samas mõrvata 45-aastase venelasest ekspankurit German Gorbuntsovi, kes langes koomasse.

Ajalehe sõnul on Briti luureagentuurid üha rohkem mures Suurbritannias elavate venelaste pärast, kes võivad poliit- või jõugumõrvade sihtmärgiks olla.

Ajaleht kirjutas, et on näinud kohtudokumente, milles julgeolekuteenistuse MI5 agendid väljendavad hirmu, et Tšetšeenia vabariigi venemeelne liider Ramzan Kadõrov tahab Zakajevit tappa.

«Kadõrovil, kes on olnud vastutav mitme oponendi tapmise eest, on must nimekiri isikutest, kellest osa mõrvamist ta soovib,» vahendas ajaleht. «Ühendkuningriigis elav pagulane Zakajev on oletuste kohaselt selles nimekirjas.»

Mõlemas Tšetšeenia sõjas Vene vägede vastu võidelnud Zakajev ütles ajalehele, et teda ei ole vandenõust teavitatud, kuid ta on teadlik varasematest tapmiskatsetest.

«Praegu on Suurbritannias rohkem Vene spioone kui külma sõja ajal,» ütles ta.

Sunday Telegraphi andmeil nõudis siseminister, et vandenõu arvatav korraldaja, Suurbritannias elav venelane «E1» riigist välja saadetaks, kuid kohus andis talle siiski loa jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles