SÕJAOHT Norra kaitseväe juhataja: «Meie aeg hakkab otsa saama» (18)

Postimees
Copy
NATO egiidi all korraldatud Norra ja USA sõjalised õppused, mille eesmärgiks on tugevdada Arktika kaitsmist, 21. märtsil 2022. a.
NATO egiidi all korraldatud Norra ja USA sõjalised õppused, mille eesmärgiks on tugevdada Arktika kaitsmist, 21. märtsil 2022. a. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / Scanpix

Norra kaitseväe juhataja kindral Eirik Kristoffersen hoiatas Venemaalt tuleva sõjaohu eest ja kutsus Norra riiki kiiremas korras selleks valmistuma.

Norral on vaid paar aastat aega, et ennast sõjaliselt Venemaa ohu vastu kindlustada, ütles Norra kaitseväe juhataja Kristoffersen üleeile intervjuus Norra uudisteagentuurile NTB.

«See aken on avatud võib-olla aasta, kaks või kolm ja selle aja jooksul peame veelgi rohkem investeerima oma kaitsevõime vastupidavusse,» lausus Kristoffersen. «Meie aeg hakkab otsa saama,» lisas ta.

Kristoffersen oli seisukohal, et ka kolme aasta pärast ning pärast Ukraina sõja lõppu peab olema valmis ebakindlaks ajaks, sest Venemaa on ettearvamatu.

Möödunud nädalal Brüsselis toimunud NATO väejuhtide kohtumisel rääkis Kristoffersen Venemaa üles ehitatud sõjamajandusest, kus toodetakse tohutul hulgal täiendavaid relvavarusid, viitas Helsingin Sanomat.

«Nad on teinud koostööd ka selliste riikidega nagu Iraan ja Põhja-Korea, mis tähendab, et Venemaa relvajõud said isegi eelmisel aastal tugevamaks, kui me eeldasime,» selgitas Kristoffersen.

54-aastane Kristoffersen on Norra kaitseväe juhataja alates 2020. aasta augustist.

Ka Rootsis kaitseväe juhataja Micael Bydén ja juhtivad poliitikud on rahvast hoiatanud sõja võimaliku kandumise eest Rootsi territooriumile, vahendas Helsingin Sanomat.

«Me räägime samadest asjadest, mina ja Bydén,» ütles Kristoffersen NTBle. «Maailma julgeolekuolukord on tõsine.»

Soome, Rootsi ja Norra korraldasid möödunud aastal ühisõppuse kaitsmaks NATO idapiiri. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles