Juudivihas süüdistatud Musk väisas Auschwitzi

Copy
Elon Musk Auschwitz-Birkenaus.
Elon Musk Auschwitz-Birkenaus. Foto: EUROPEAN JEWISH ASSOCIATION/YOAV DUDKEVITCH/Scanpix

Multimiljardär Elon Musk külastas täna kunagist Auschwitzi koonduslaagrit. 

Külastus oli tingitud kriitikast, mis sai osaks sotsiaalmeediaplatvormi X omanikule pärast seda, kui ta avaldas antisemiitlikke postitusi ning toetas antisemiitlikku vandenõuteooriat, vahendab BBC.

Mullu novembris levis X-is postitus, kus esitati valeväide, nagu juudi kogukonnad ässitavad viha valgete inimeste vastu. Musk vastas sellele: «Sa rääkisid tõelist tõde.». Valge Maja mõistis koheselt Muski postituse hukka.

Musk ütles hiljem, et postituse tegemine oli viga, kirjeldades seda kui üht rümalaimad asja, mida ta meediaplatvormil teinud on.

Muuhulgas peatasid suurkorporatsioonid, nagu Apple, Disney ja IBM skandaalse multimiljardäri sõnade tõttu ka oma reklaamid meediaplatvormil. Vastuseks on ettevõtja süüdistanud firmasid, et nad üritasid teda rahaga šantažeerida.

Euroopa Juudi Assotsiatsioon (EJA) kutsus Muski väisama holokausti mälestuspaiku. Täna võtab Musk osa ka konverentsist, mis räägib nn veebi-antisemitismist.

«Ajakavaprobleemide tõttu osales Elon Musk enne Euroopa Juudi Assotsiatsiooni konverentsile saabumist eravisiidil Auschwitz-Birkenausse koos EJA esimehe rabi Menachem Margolini, Ben Shapiro ja holokaustis ellu jäänud Gidon Leviga. Musk asetas pärja surmamüürile ning osales lühikesel mälestustseremoonial ja jumalateenistusel Birkenau memoriaali juures,» kirjutas EJA.

Auschwitz-Birkenaus asuv muuseum on varem olnud pahane X-i suhtes. Augustis kritiseeris muuseum platvormi pärast seda, kui see algselt ei suutnud eemaldada holokausti eitavat postitust, öeldes, et see ei rikkunud selle reegleid.

X-i reeglites on kirjas, et holokausti eitamine on keelatud.

Teise maailmasõja ajal mõrvasid natsid Auschwitzis üle 1,1 miljoni inimese. Enamik tapetuid olid juudid, kuid ohvrite seas oli ka poolakaid, romasid, Nõukogude sõjavange ja teisi. Kokku suri holokausti ajal umbes 6 miljonit Euroopa juuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles