MAAILM TASKUS. EUROOPA ERI Marianne Mikko: Rüütel veenis maainimesi ELiga liituma (2)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Arnold Rüütel Euroopa Liiduga liitumise rahvahääletusel aastal 2003.
Arnold Rüütel Euroopa Liiduga liitumise rahvahääletusel aastal 2003. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Liiduga ühinemise suhtes valitsenud skeptilisust suurendasid rumalad vead Tallinnas, rääkis saates «Maailm taskus» endine Euroopa Parlamendi saadik ja naisühenduse PES Women liige Marianne Mikko.

«Väga suur vahe oli linnas ja maal esinemiste vahel. Maainimesed olid väga suured vastalised,» meenutab Mikko Eesti Euroopa Liidu liikmesuse kampaaniat 2003. aastal.

«Ja siis, kui me hakkasime lähemalt uurima, milles on probleem, oli tol hetkel maameeste põhiküsimus selles, et meil ei ole kahhelkivide jaoks raha,» märkis ta.

Selgus, et Brüsseli määrus ütles, et lehmalüpsiruumides peab olema hästi pestav materjal. Sõnastus aga oli «tõlkes kaduma läinud».

«Tallinna vastavas ministeeriumis olid kirjatargad võtnud kätte ja selle asemel, et kirjutada «hästipestavast materjalist», olid kirjutanud kohe neile linnakorterist tuttava kahhelkivi, mis oligi kõige kallim (materjal). Ja maamehel tekkis see tunne, et kust nad selle raha võtavad,» jätkas Mikko. «Nii et väike huvitav element tekitas väga suure vastuseisu.»

Mikko ei häbene tunnistada, et suur teene maainimeste toetuse võitmisel oli Arnold Rüütlil. «Arnold Rüütel oli see, kes palus maainimestel hääletada Euroopa Liitu astumise poolt,» märkis Mikko. «Kui ta seda ei oleks teinud, siis ma ei ole väga kindel, et me oleksime Euroopa Liidus.»

«Ja mis oli õppetund mulle, kui tol hetkel veel tulevasele poliitikule, oli see, et ei maksa kohe näpuga näidata Brüsseli suunas, et sealt tulevad mingid jamad ja õudselt elukauged direktiivid. Tuleb vaadata siiski otsa sellele, mis juhtub rahvusriigi vastavas ministeeriumis ja kuidas on ametnik seda interpreteerinud,» teeb Mikko järelduse.

Saates tuleb juttu veel järgmistel teemadel:

  • Kuidas erines vaade Euroopa Liidu koridoridele ajakirjaniku ja poliitiku pilgu läbi?
  • Milline oli Brüsseli reaktsioon Ida-Euroopa riikide liitumisele?
  • Kuidas Brüsselis naiste õigustega tegeletakse?
  • Millised muutused on toimunud Moldova sise- ja välispoliitikas?
  • Milline on Moldova perspektiiv ELiga liitumisel?
  • Mida peab Marianne Mikko enda saadikuaja suurimaks ebaõnnestumiseks?
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles