Leedu keelab politseinikel ja sõjaväelastel reisimise Venemaale, Valgevenesse ja Hiina

Postimees
Copy
Leedu sõdurid tseremoonial.
Leedu sõdurid tseremoonial. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Leedu valitsus keelas täna elukutselisetel sõjaväelastel, piirivalvuritel ja politseinikel reisimise Venemaale, Valgevenesse ja Hiinasse, kirjutab sealne rahvusringhääling LRT.

Siiski on võimalik saada erijuhtudel mainitud riikidesse reisimiseks luba. Seda näiteks lähisugulase või abikaasa surma korral, kui on vaja tegeleda omandiõigust puudutavate küsimustega või kui reisimine on vajalik vanemlike kohustuste täitmiseks.

Kohaliku kaitseministeeriumi teatel põhineb riikide loetelu Leedu julgeolekut ähvardavate riskide ja ohtude hinnangul.

«Riiklikus julgeolekustrateegias on kirjas, et Vene Föderatsioon, Valgevene Vabariik ja Hiina Rahvavabariik kujutavad endast ohtu Leedu ja tema kodanike julgeolekule,» seisab eelnõus.

Samuti mainitakse võimalikku spionaažiohtu ja lisatakse, et Venemaa ja Valgevene julgeolekuteenistused võivad kõnealustesse riikidesse sisenenud leedukaid viia ülekuulamistele ning korraldada nende vastu erinevaid provokatsioone. 

Möödunud aasta lõpus võttis Leedu parlament vastu seaduse, mis keelab elukutselistel sõjaväelastel ning julgeolekuametnikel reisida ebasõbralikesse riikidesse. Ülesanne, koostada nimekiri sellistest riikidest, jäi valitsuse kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles