NATO juht kritiseeris Venemaa julgeolekukava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer Foto: AP / Scanpix

NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer kritiseeris täna Müncheni julgeolekukonverentsil Vene presidendi Dmitri Medvedevi uue üleeuroopalise julgeolekuarhitektuuri kava, öeldes, et see ei sobi kokku Venemaa tegevusega Gruusias.


Schefferi sõnul on raske ettepanekut tõsiselt võtta, kui Venemaa rajab sõjaväebaase Gruusia separatistlikesse piirkondadesse Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse.

«Ma ei taipa, kuidas saab tekkida tõsine arutelu sellise uue arhitektuuri üle, milles president Medvedevi enda sõnul on primaarseks elemendiks territoriaalne terviklikkus, kui Venemaa ehitab Gruusiasse baase,» ütles ta.

«Seda ei saa ignoreerida ja see ei saa olla uue julgeolekuarhitektuuri aluseks,» rõhutas NATO juht.

Scheffer kohtus eile Münchenis Vene asepeaministri Sergei Ivanoviga. Tegemist oli NATO ja Venemaa kõrgetasemelisima kontaktiga pärast augustikuist Gruusia sõda.

Venemaa tunnustas pärast sõda Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat iseseisvate riikidega ja lubas jätta sinna mitu tuhat sõdurit, oma sõnul selleks, et piirkondi Gruusia agressiooni eest kaitsta.

Scheffer väljendas muret ka Kõrgõzstani otsuse üle sulgeda õhujõudude baas, mida NATO kasutas oma Afganistani missiooni tugioperatsioonideks. Üldlevinud arvamuse kohaselt tehti sulgemisotsus Venemaa survel.

«Mulle teeb muret ka see, et Kõrgõzstani president teatas Moskvas Manassi õhuväebaasi sulgemisest USA-le,» ütles Scheffer.

Tema sõnul ei ole samm kooskõlas Venemaa väidetava toetusega rahvusvahelisele missioonile Afganistanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles