Piirikriis jätkub Soomes putkas illegaalselt üle piiri 18 migranti

Postimees
Copy
Soome idapiiri ületanud ajutise asüüli taotlejad Nuijamaa piiripunktis novembris 2023. aastal.
Soome idapiiri ületanud ajutise asüüli taotlejad Nuijamaa piiripunktis novembris 2023. aastal. Foto: Vesa Moilanen/LEHTIKUVA/SIPA/Scanpix

Soome piirivalvurid tabasid täna Imatra piiripunktist põhja pool 18 ebaseaduslikult riigipiiri ületanud inimest.

Kagu-Soome piirivalveosakonna teatel võeti kinni 18 inimest, keda kahtlustatakse ebaseaduslikult riigipiiri ületamises, vahendab Yle.

Isikud peeti kinni täna, 25. jaanuaril Imatra piiripunktist põhjas, kui nad olid piirivalve sõnul ületanud piiri maismaad pidi. Kinni võetute seas oli nii mehi, naisi kui ka lapsi. Piirivalve ei täpsustanud, kui palju ning millises vanuses lapsed olid. Esialgsetel andmetel on migrandid pärit Lähis-Idast. Kõik taotlevad Soomest varjupaika.

«Nad olid väsinud, külmunud ja näljased,» ütles Kagu-Soome piirivalveteenistuse ametnik Ville Kuusisto Helsingin Sanomatele.

Piirivalve sõnul selgus ebaseaduslik piiriületus teenistujate teostatud jälitustegevuse järel. «Inimeste tausta tõttu on alust eeldada, et piiriületus on seotud samasuguse hübriidoperatsiooniga, mis varem,» nentis Kuusisto. Tema sõnul on tegemist seni suurima grupiga, kes on illegaalselt üle suletud piiri riiki saabunud.

Viimati pidasid Kagu-Soome piirivalvurid illegaalselt piiri ületanud migrandid kinni kaks nädalat tagasi, 11. jaanuaril Lappeenrantas Nuijamaa piiripunktist põhjas. 11 kinni peetud meest olid Iraani kodanikud ja taotlesid varjupaika. Nad olid saanud Venemaa poolel abi salaja piiri ületamiseks.

Soome otsustas pikendada idapiiri kinniolekut vähemalt 11. veebruarini, viidates endiselt püsivale Venemaa hübriidrünnaku ohule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles