Jaapanit võivad ohustada 35-meetrised tsunamilained

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tusnamilaine 11. märtsil 2011. aastal Jaapanis  Iwate prefektuuris Miyakos
Tusnamilaine 11. märtsil 2011. aastal Jaapanis Iwate prefektuuris Miyakos Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul võivad Jaapanit ohustada 35-meetrised tsunamilained.

Sellise tsunami oht on üsna tõenäoline, kui Jaapani kaguosa tabaks üheksamagnituudine maavärin, edastab Reuters.

Teadlaste kinnitusel tabaks tsunami maavärina järel Kochi prefektuuri ala. Kuid tsunamilained ulatuks ka pealinna Tokyosse, kus need oleksid üle 20-meetrised.

2011. aasta märtsis Jaapani kirdeosa tabanud maavärina võimsus oli üheksa magnituudi.  Selle tekitatud 15-meetrised lained tekitasid hävingu ja tõid umbes 19 000 inimesele surma.

Jaapani valitsus kutsus pärast möödunud aasta looduskatastroofi kokku asjatundjate grupi, kelle tööks on uurida, millal ja kus võib tsunami saareriiki ohustada.

Asjatundjate arvates ei ole Jaapani rannikualad võimsa tsunami vastu piisavalt kindlustatud.

Nad tõid näite, et Shizuokas asuva Hamaoka tuumajaama juurde ehitatakse 18-meetrist kaitsevalli. Uurijate kinnitusel ohustavad seda piirkonda aga 18 meetrist kõrgemad tsunamilained.

Raportis seisab, et varasem prognoos maavärinate kohta ei pidanud paika ning selle tõttu ei osatud 2011. aasta suurkatastroofiks valmis olla.

Ekspertide poolt Jaapani valitsusele edastatud andmetel  tabab järgneva 30 aasta jooksul 70- protsendise tõenäosusega Tokyot 7,3-magnituudine maavärin.

See võib kaasa tuua 850 000 ehitise hävingu ning 11 000 inimese hukkumise

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles