SÕDA UKRAINAS Aasovi ohvitserid: meil pole luksust hukkunud kaaslasi leinata

Margus Martin
, ajakirjanik
Copy
Aasovi rügemendi ohvitserid, leitnant Ilja Samoilenko (vasakul) ja nooremleitnant Arseni Fedosjuk aitavad jagada Ukraina sõjakogemusi Eestis ja mujal Euroopas.
Aasovi rügemendi ohvitserid, leitnant Ilja Samoilenko (vasakul) ja nooremleitnant Arseni Fedosjuk aitavad jagada Ukraina sõjakogemusi Eestis ja mujal Euroopas. Foto: Sander Ilvest

Venemaa agressioonisõda Ukrainas kestab ja see sunnib oma riiki kaitsvaid ukrainlasi otsima liitlastega üha uusi koostöövõimalusi. Aktiivne suhtlus käib nii poliitilisel tasandil – Eestis käis hiljuti Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi – kui ka muudes koostöövormides.

Postimehega jagasid oma mõtteid kaks hetkel Eestis viibivat toonase Aasovi rügemendi ohvitseri, leitnant Ilja Samoilenko (29) ja nooremleitnant Arseni Fedosjuk (30). Mõlemad, hariduselt muide ajaloolased, osalesid Mariupoli kaitselahingutes, pannes Vene vägedele Azovstali terasetehases vastu mitu kuud, kuni Ukraina väejuhatus andis üksusele käsu inimelusid säästa ning nad 20. mail 2022 relvad maha panid.

Järgnes vangistus Venemaal, kust mõlemal õnnestus mõni kuu hiljem toimunud sõjavangide vahetusega kodumaale naasta. Praegu täidavad Samoilenko ja Fedosjuk teenistuskohuseid, kuuludes samanimelise, Aasovi 12. brigaadi erivägede koosseisu. Samoilenko on lisaks muule pälvinud tähelepanu sellega, et on võitlusvõimeline hoolimata vasakut kätt asendavast proteesist ja paremast klaassilmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles