ANALÜÜS Mis mõjutab Soome presidendivalimiste lõpptulemust? (1)

Külli Kapper
, välisuudiste toimetaja
Copy
Koonderakonna kandidaat Alexander Stubb (paremal) ja roheliste esindaja Pekka Haavisto pühapäeval presidendivalimiste tulemuste ootel Helsingi linnavalitsuses. Nende selja tagant paistab kolmandale kohale põrutanud põlissoomlase Jussi Halla-aho nägu.
Koonderakonna kandidaat Alexander Stubb (paremal) ja roheliste esindaja Pekka Haavisto pühapäeval presidendivalimiste tulemuste ootel Helsingi linnavalitsuses. Nende selja tagant paistab kolmandale kohale põrutanud põlissoomlase Jussi Halla-aho nägu. Foto: Markku Ulander/LEHTIKUVA/SIPA/SCANPIX

Täna hakkavad esimesed soomlased otsustama, kas eelistavad järgmise presidendina näha elavaloomulist kiire mõtlemisega Alexander Stubbi või tasakaalukat kesktee otsijat Pekka Haavistot, sest algab eelhääletamine.

Konkurentidel tuleb 11. veebruaril toimuva valimispäevani kõvasti pingutada. Esiteks peaksid valijad saama paremini aru, mille poolest need kaks õieti erinevad.

«Pekka Haavisto on mõnevõrra vanem. Ta on alati olnud tõesti tohutult rahulik esineja ja selline natuke hall kuju. Alexander Stubb on aga jutukas, kiire ja veidi ebasoomlaslik. Talle meeldib nalja ja vimkat visata. Stubb võib öelda asju, mida ta pole läbi mõelnud. Haavisto aga selliseid kalasid mitte kunagi läbi ei laseks,» kirjeldas Postimehele Helsingin Sanomate poliitikaajakirjanik Marko Junkkari. «Stubb ise ütleb, et ta on nüüd vanem ja maha rahunenud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles