EUROOPA ÜLEMKOGU Ukraina abipaketi nimel tehti Orbánile Brüsselis pikk pai

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Taani, Ungari ja Slovakkia peaministrid Mette Frederiksen, Viktor Orbán ja Robert Fico hetk enne ülemkogu ametlikku algust, kui Ukraina abipaketi kokkulepe oli juba olemas.
Taani, Ungari ja Slovakkia peaministrid Mette Frederiksen, Viktor Orbán ja Robert Fico hetk enne ülemkogu ametlikku algust, kui Ukraina abipaketi kokkulepe oli juba olemas. Foto: Olivier Hoslet/Epa/Scanpix

Kui europarlamendi Brüsseli esinduse ette jääva Luksemburgi väljaku täitsid täna oma õigusi nõudvate põllumeeste traktorid ja pisipõlenguteks kasvanud lõkked, siis eurokvartali teisel tuiksoonel, Schumani ringil valitses samal ajal suhteliselt rauge päikeseline hommik.

«Душу й тіло ми положим за нашу свободу, І покажем, що ми, браття, козацького роду!» kõlas üle platsi Ukraina hümni refrään, mis räägib kasakarahva hingede ja ihude loovutamisest vabaduse nimel.

See kostis põllumeeste protestist tunduvalt väiksemalt ning pigem rusutud kui sõjakas toonis Ukraina lippudega meeleavalduselt. Kui ooperilaulja esitatud hümni lindistus lõppes, hüüdis üksik naishääl meeleheitlikult «Слава Україні!» ja siis veel sinna järele veel «Україна! Україна!».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles