INTERVJUU Ekspert: Armeenia ja Aserbaidžaani suhetes on tõenäolisem eskaleerumine kui rahu sõlmimine (2)

Christopher Aloe
, toimetaja
Copy
Aserbaidžaani president İlham Əliyev ja Armeenia peaminister Nikol Pašinjan Sõltumatute Riikide Ühenduse (SRÜ) tippkohtumise ajal Peterburis 26. detsembril 2023. aastal.
Aserbaidžaani president İlham Əliyev ja Armeenia peaminister Nikol Pašinjan Sõltumatute Riikide Ühenduse (SRÜ) tippkohtumise ajal Peterburis 26. detsembril 2023. aastal. Foto: Vladimir Smirnov / Sputnik / AP / Scanpix

Septembris vallutas Aserbaidžaan ühe päevaga Mägi-Karabahhi ning kuigi detsembris toimusid poolte vahel vangide vahetused ja avaldati lootust rahulepingu sõlmiseks, pole edasiminekut toimunud. Samal ajal on Armeenia ja Venemaa suhted üha halvenenud.

Postimehega rääkinud Eesti Diplomaatide Kooli vilistlase ning Varssavi ülikooli doktorandi Harutyun Voskanyani sõnul on rahulepingu sõlmimisest tõenäolisem olukorra eskaleerumine. Samuti ei pea ta õigeks, et Armeenia tugines julgeolekuvaldkonnas vaid Venemaale, kuid nentis, et sellele pole olnud alternatiivi.

Tahaksin otse süveneda Armeenia-Aserbaidžaani suhetesse – millises olukorras on Armeenia ja Aserbaidžaani rahuläbirääkimised? Millised on takistused? Ja kas mõlemal poolel on poliitiline tahe rahu saavutamiseks?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles