USA raamatukogust avastati ligi 40 aastat tagasi laenutatud raamat

Copy
Raamatud raamatukogus. Foto on illustratiivne.
Raamatud raamatukogus. Foto on illustratiivne. Foto: IMAGO/Sandy Dinkelacker/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Nebraska osariigis asuv Omaha raamatukogu teatas möödunud kuul, et sai lõpuks kätte 1985. aastal välja laenutatud raamatu.

1928. aastal ilmunud Wanda Gagi lasteraamat «Miljon kassi» laenutati Omaha raamatukogust 1985. aastal, teose tagastamistähtaeg pidi olema sama aasta 27. juunil.  Nüüd aga avastasid raamatukoguhoidjad kaua kadunud olnud raamatu, vahendab Fox News.

«Parem hilja kui mitte kunagi!» jagas Omaha raamatukogu 26. jaanuaril haruldast leidu sotsiaalmeediaplatvormil X. «[Raamatukogu] A.V. Sorenseni filiaal avastas oma raamatute hulgast ammu tähtaja ületanud teose.»

«Kuupäevatempel paigutab selle eseme algsesse kollektsiooni, kui filiaal esimest korda avati,» märkis raamatukogu.

Laenutaja õnneks oli raamatukogus üle aja läinud tagastamise suhtes liberaalne poliitika.

Omaha avaliku raamatukogu direktori assistent Rachel Steiner ütles väljaandele Fox News, et vaatamata sellele, et raamatu tagastamistähtaeg oli neli aastakümmet tagasi, ei küsita kelleltki viivist.

«Enne viivisevabaks muutmist võtsime viivist 25 senti päevas, kuid mitte rohkem kui viis dollarit,» selgitas Steiner. «Seega oleksime maksimummäära küsinud, kui oleksime ikka veel viiviseid sisse nõudnud.»

Laenutajalt ei võetud raamatu eest üldse mingit viivist, kuna raamat pärines ajast, mil ei olnud raamatukogul veel digitaalset laenutussüsteemi.

«Me ei võtnud inimeselt selle eest mingit tasu, kuna seda polnud isegi meie raamatukogu andmebaasis, kuna see laenati välja enne, kui me kõik digitaalseks viisime,» selgitas Steiner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles