Perekonna haare laieneb: Kadõrov nimetas tütre tähtsasse ametisse (3)

Copy
Tšetšeenia liider Ramzan Kadõrov.
Tšetšeenia liider Ramzan Kadõrov. Foto: Sergei Savostyanov / POOL / AFP / Scanpix

Tšetšeenia liider Ramzan Kadõrov suurendab veelgi perekonna haaret piirkonna võimustruktuurides: uue ameti sai tema 24-aastane tütar, vahendab The Times.

24-aastane tütar Khadizhat Kadõrova töötab isa administratsiooni ülema asetäitjana. Väljaande Kavkaz Uzel teatel peab Khadizhat tegema järelevalvet piirkonna sotsiaalsektori üle. Varem töötas Khadizhat Tšetšeenia piirkonna pealinna alghariduse osakonna juhina. 2016. aastal pälvis Khadizhat muu hulgas tiitli «Kõige andekam õpilane Tšetšeenias». 

Kadõrov on teistelegi lähedastele inimestele tekitanud kohti piirkonna võimuhierarhia tipus. Ta määras 25-aastase tütre Aišati oktoobris piirkonna kultuuriministri kohalt asepeaministriks. Novembris määras ta oma 18-aastase poja Akhmati spordi- ja noortepoliitika aseministriks.

Aishati abikaasa ehk Kadõrovi väimees, 26-aastane Viskhan Matsujev on piirkonna põllumajandusminister. Ramzan Kadõrovi õemees Ramzan Tšerhigov on transpordiminister, vennapoeg Khamzat aga piirkonnajuhi nõunik julgeolekuküsimustes.

Paljud teised 14-lapselise Kadõrovi sugulased ja ämmad on nüüd ametis poliitikas ja bürokraatias.

Olgugi et viimastel kuudel ringelnud kuulujutud Kadõrovi halvast tervisest ei ole vähemalt esialgu tõestust leidnud, viitab tahe lähedasi kõrgetele ametikohtadele määrata soovile oma positsiooni ja pärandit säilitada.

Kadõrovite perekond on Tšetšeenias olnud silmapaistev ligi kolm aastakümmet. Ramzani isa Akhmad Kadõrov oli mufti ehk moslemijuht, kes võitles 1990. aastatel tšetšeeni mässuliste poolel Moskva võimu vastu.

Ahmad läks lõpuks Moskva poolele ja Putin määras ta Tšetšeenia juhiks, kuid ta mõrvati 2004. aastal. Kolm aastat hiljem pani Putin samasse rolli Akhmadi poja Ramzani, kui ta sai 30-aastaseks.

Tema valitsemise ajal on Kadõrovile lojaalseid julgeolekujõude sageli süüdistatud islamistlike võitlejate ja nende sugulaste röövimises, piinamises ja tapmises.

1,4 miljoni elanikuga Tšetšeeniast pärit, Kremlile lojaalsed relvaüksused mängivad samuti olulist rolli Venemaa käimasolevas sissetungis Ukrainasse.

Kadõrovi poeg Adam tekitas septembris poleemikat, kui teda nähti videos peksmas väidetavalt koraani põletamise eest kinni peetud meest. Kadõrov tõrjus kriitikat ja kiitis oma 15-aastast poega, andes talle hiljem Tšetšeenia kangelase auhinna. Kadõrov oli varem tunnistanud ennast esimeseks Tšetšeenia kangelaseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles