Soome piirivalve: Vene piiri taga võib oodata tuhandeid migrante

Copy
Vaalimaa piiriületuspunkt Soomes.
Vaalimaa piiriületuspunkt Soomes. Foto: IMAGO / Heikki Saukkomaa / Scanpix

Soome piirivalveameti hinnangul on ebatõenäoline, et piiripunktid Venemaaga taas avatakse, kuna endiselt võib Venemaal oodata riiki sisenemist tuhandeid migrante.

Soome piirivalveameti asejuhi Marko Saareksi sõnul võib Venemaa poolel oodata piiriületust Soome sadu või isegi tuhandeid sisserändajaid. «Praegu ei ole võimalik öelda, kas ilming on lõppenud,» ütles Saareks esmaspäeva hommikul Yle hommikuprogrammis. Tema sõnul on Soome piirivalve olnud olukorra lahendamiseks ühenduses ka Vene kolleegidega.

Soome valitsus sulges mullu novembris idapiiri, praegu kehtiva otsuse kohaselt jäävad piiripunktid suletuks kuni 11. veebruarini. Peaminister Petteri Orpo ütles nädalavahetusel, et piir Venemaaga jääb suletuks ka pärast 11. veebruari.

Soome migratsiooniameti Migri Yle-le edastatud andmete põhjal on alates augustist Venemaa piiri kaudu Soomes varjupaika taotlenud üle 1200 migrandi 29 riigist. Nimekirjas on üksikasjalikult kirjas 1. augustist Soome-Vene piiri ületanud inimeste rahvus ja arv, kuna piiriametnike sõnul hakkasid nad märkama idapiiril aktiivsuse suurt kasvu.

Valdav enamik alates augustist Soome piiripunktidesse saabunud migrantidest tegi seda ilma nõutavate dokumentideta – ja taotles asüüli kas kohe või veidi aega pärast saabumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles