ÜLEVAADE Väljasuremisest päästetud mägigorillade taastuv arvukus tekitab konflikte inimestega

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Noor mägigorilla Edela-Ugandas asuvas Bwindi rahvuspargis.
Noor mägigorilla Edela-Ugandas asuvas Bwindi rahvuspargis. Foto: @pedro_lfa/Caters News/Scanpix

Kui mõne aastakümne eest arvati, et mägigorillad võivad 20. sajandi lõpuks olla väljasurnud, siis tänu looduskaitsjate pingutustele on liigi arvukus taastunud sedavõrd, et nende koduks olevates Kesk-Aafrika riikides kitsal alal koos elav üha suurem hulk ahve ja inimesi ei mahu sinna enam tülideta ära.

Kui veel 2008. aastal oli mägigorillasid Ugandas, Rwandas ja Kongo Demokraatlikus Vabariigis (DV) alles vaid umbes 680, siis nüüd on neid juba üle tuhande. Mõne aasta eest otsustas Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN), et tegemist pole nende punase nimestiku järgi enam mitte kriitilises seisundis, vaid lihtsalt ohustatud liigiga, vahendas Africanews.

Lisaks looduskaitse eduloole on see kohalikele kogukondadele tänu turismile ka oluline sissetulekuallikas. «Gorillad tekitavad minus hea tunde. Me võidame palju, sest nad on lähedal,» rääkis ajalehele The Times ligi pooltele maailma mägigorilladele koduks olevas Bwindi rahvuspargis asuvas Hamulindi külas elav Kyomukama Kellen. Turismist saadud rahaga ehitati tema asula elanike jaoks tasuta veevõrk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles