ÜRO kutsus kokku sõltumatu komisjoni uurima UNRWA tööd Gaza sektoris (1)

Copy
Palestiina pagulasameti UNRWA logo.
Palestiina pagulasameti UNRWA logo. Foto: Yassine Mahjoub / SIPA / Scanpix

ÜRO teatas esmaspäeval, et määras sõltumatu komisjoni hindama Palestiina pagulasameti UNRWA neutraalsust.

UNRWA langes suure surve alla seoses süüdistustega, mille kohaselt oli 12 nende töötajat seotud Hamasi terrorirünnakuga Iisraeli vastu 7. oktoobril.

Süüdistuste esilekerkimise järel peatasid enam kui kümme riiki, sealhulgas USA, Saksamaa, Suurbritannia ja Rootsi, organisatsiooni rahastamise.

Iisraeli välisminister Israel Katz ütles esmaspäeval, et tema valitsusel on asitõendid, mis seob ÜRO Palestiina pagulasameti UNRWA terrorismiga ning mille nad esitavad maailmaorganisatsiooni äsja kokku kutsutud sõltumatule uurimiskomisjonile.

«Me esitame kõik asitõendid, mis toovad esile UNRWA sidemed terrorismiga ja selle kahjuliku mõjuga regionaalsele stabiilsusele. Tungivalt oluline on, et see komisjon tooks tõe päevavalgele,» kirjutas Katz sotsiaalmeedias.

Euroopa Liidu välispoliitika juht Josep Borrell hoiatas pühapäeval ÜRO Palestiina põgenikeameti UNRWA rahastamise peatamise eest.

Borrell tunnistas, et UNRWA töötajate vastu esitatud süüdistused on tõsised ega tohiks jääda tõeks osutudes karistuseta, kuid rõhutas, et põgenikeamet on astunud viivitamatuid samme ja alustanud uurimist.

Enam kui kümme riiki, teiste seas suurdoonorid USA, Saksamaa, Suurbritannia ja Rootsi, peatasid UNRWA rahastamise seoses süüdistustega, et 12 põgenikeameti töötajat olid seotud äärmusrühmituse Hamas 7. oktoobri rünnakutega Iisraelis.

UNRWA on hoiatanud, et kui rahastus oluliselt väheneb, ollakse sunnitud tegevus veebruari lõpuks peatama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles