VIDEO Jaapani ranniku lähistel on üle kümne mõõkvaala jäänud jäälõksu

Copy
Mõõkvaal. Foto on illustratiivne.
Mõõkvaal. Foto on illustratiivne. Foto: Denis Poroy / AP / Scanpix

Jaapani meedia teatel on riigi põhjaosas Hokkaido ranniku lähistel jäänud triivjäässe lõksu üle kümne mõõkvaala.

Avalik-õigusliku ringhäälingu NHK teisipäeval eetris olnud kaadrid näitasid, kuidas vähemalt 10 mõõkvaala pistsid Rausu väikelinna lähistel Shiretoko poolsaarest kilomeetri kaugusel väikesest veeavast päid välja.

Rausu linnavõimud teatasid, et paksu jää tõttu ei ole võimalik rannavalvel imetajaid vabastada. «Meil ei jää muud üle, kui oodata, kuni jää laguneb ja nad niimoodi pääsevad,» ütles Rausu ametnik NHK-le.

Drooniga loomi filminud mereelu ekspert Seiichiro Tsuchiya ütles ringhäälingule, et märkas vaalu, kui oli uurimas kohalikku merilõvide populatsiooni.

«Ma nägin umbes 13 mõõkvaala, kelle pead paistsid jääaugust välja,» ütles ta. «Neil näis olevat raske hingata ja näis, et nende hulgas oli kolm või neli poega.»

Suurimad vaalalised võivad vee all veeta pikki perioode, kuid mõõkvaalad jäävad tavaliselt vee alla vaid mõneks minutiks korraga.

Jaapani põhjapoolseima peasaare Hokkaido idaosa meri kattub igal talvel triivjääga. Jää hulk on viimastel aastatel vähenenud kliima soojenemisest tingitud merevee temperatuuri tõusmise tõttu. Ametnike sõnul tähendas vähene tuul, et jääkilbid liikusid väga vähe.

See pole esimene kord, kui mõõkvaalad selles piirkonnas raskustesse satuvad. 2005. aastal surid mitmed imetajad, kes jäid suvel populaarse vaalavaatluskoha Rausu lähedal merejäässe lõksu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles