12-aastasele Adamsay Sesayle, 13-aastasele Salamatu Jalloh’le ja 17-aastasele Kadiatu Bangurale lõppes Sierra Leones endiselt laialdaselt levinud siirderiitus, mille käigus moonutatakse tüdrukute suguelundeid, läinud kuul surmaga. Kuid nemad on vaid üksikud näited miljonitest tüdrukutest, kes langevad maailmas igal aastal sandistava kombe ohvriks.

«Naiste suguelundite moonutamine on peamiste inimõiguste jõhker rikkumine, mis kahjustab naiste ja tüdrukute füüsilist ja vaimset tervist kogu eluks. Aastal 2024 võib selle kohutava soolise vägivalla akti tõttu saada kannatada umbes 4,4 miljonit tüdrukut. Isegi üks moonutamise juhtum on üks liiga palju,» lausus ÜRO peasekretär António Guterres avalduses, mille ta tegi täna naiste suguelundite moonutamise rahvusvahelise nulltorenatsi päeva puhul.

ÜRO on seadnud eesmärgiks juurida piinarikas komme kogu maailmas välja järgmise kümnendi alguseks. «Vajame otsustavaid meetmeid, et võidelda sotsiaalsete, majanduslike ja poliitiliste normide vastu, mis kinnistavad naiste ja tüdrukute diskrimineerimist, piiravad nende juhirolli kandmist ning takistavad juurdepääsu haridusele ja tööhõivele. Kõik algab selle põlastusväärse tava aluseks olevate patriarhaalsete võimustruktuuride ja hoiakute kahtluse alla seadmisest,» rõhutas Guterres.

Kommentaarid
Copy