INTERVJUU Soome minister: Tallinna ja Helsingi vaheline tunnel on ebarealistlik (5)

Külli Kapper
, välisuudiste toimetaja
Copy
Eesti on riigi üles ehitanud oma tööga ja Soome valitsus läheb sealsete streikijatega läbi rääkima just seda sõnumit kasutades, selgitas nädala algul Tallinnas ühepäevasel töövisiidil käinud transpordi- ja kommunikatsiooniminister Lulu Ranne.
Eesti on riigi üles ehitanud oma tööga ja Soome valitsus läheb sealsete streikijatega läbi rääkima just seda sõnumit kasutades, selgitas nädala algul Tallinnas ühepäevasel töövisiidil käinud transpordi- ja kommunikatsiooniminister Lulu Ranne. Foto: Madis Veltman

Soome suur riigivõlg on ohtlik ja raha tuleb kasutada targalt, mistõttu investeeritakse praegu esimeses järjekorras sõjalist mobiilsust parandavasse taristusse, selgitas Postimehele transpordi- ja kommunikatsiooniminister Lulu Ranne (Põlissoomlased).

Põhjala minister lubas esmaspäevastel kohtumistel oma Eesti ametivendadega, et toetab igati Eesti paremat ühendamist Kesk-Euroopaga ja Ukrainani välja, ent Tallinna ja Helsingi vahelist raudteetunnelit realistlikuks plaaniks ei pea.

Põlissoomlaste suunas suvel lennanud rassismisüüdistusi nimetas Ranne ebaõnnestunud katseks valitsus kukutada ja leidis, et sisserännet peab saama kritiseerida. Soomes elavate eestlastega põlissoomlastel probleeme ei ole, eestlasi hindab Ranne kõrgelt just töökuse ja ettevõtlikkuse pärast.

Kuidas te Tallinna tulite?

See käis väga kiiresti, vaid 20 minutit õhus. Me oleme teineteisele nii lähedal. Möödunud nädalal käisin töövisiidil Rootsis, kuhu lendasin 45–50 minutit. Eestisse jõuab poole rutem.

Eesti ja Soome on siis hästi ühendatud?

Jaa, aga alati saab paremini. Eriti nüüd, kus on selge, et Soome ja Venemaa vaheline piir jääb pikaks ajaks kinni. Näeme hästi, kuidas Eestist lähevad ühendusteed kõikjale Euroopasse ja isegi Ukrainasse välja ning meilt tuleb täielik toetus teile, kui taotlete selleks Euroopa Liidult raha.

Loodame, et meil õnnestub Eesti ja Soome vahelist lennu- ja laevaliiklust arendada ning parandada. Näiteks väikesed elektrilennukid võiksid aidata meid teineteisele veelgi lähemale. Sadamad ühendavad meid, nende roll on tähtis. Kliimamuutuste tingimuses on meie jääolud jätkuvalt sellised, et vajame jäämurdjaid.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles