Ukraina relvajõudude ülem Zalužnõi vabastati ametist (10)

Postimees
Uuendatud 8. veebruar 2024, 19:08
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja relvajõudude ülemjuhataja Valeri Zalužnõi täna kohtumisel Kiievis.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja relvajõudude ülemjuhataja Valeri Zalužnõi täna kohtumisel Kiievis. Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / REUTERS/SCANPIX

Ukraina relvajõudude ülem Valeri Zalužnõi vabastati ametist, teatas riigi kaitseminister Rustem Umerov täna.

«Täna langetati otsus muuta Ukraina relvajõudude juhtkonda. Ma olen Valeri Fedorovõtšile siiralt tänulik kõigi tema saavutuste ja võitude eest,» teatas Umerov sotsiaalmeedias.

Relvajõudude uueks juhiks nimetati maavägede ülem kindralpolkovnik Oleksandr Sõrskõi.

Veidi enne Umerovi avaldust oli president Volodõmõr Zelenskõi teatanud, et kohtus Zalužnõiga ja tänas teda kahe aasta eest Ukraina kaitsmisel.

«Me arutasime uuendusi, mida Ukraina relvajõud vajavad. Me arutasime ka seda, kes võiks olla Ukraina relvajõudude uuenenud juhtkonnas. Aeg säärasteks uuendusteks on praegu,» teatas Zelenskõi sotsiaalmeediasse postitatud avalduses.

«Ma tegin kindral Zalužnõile ettepaneku jääda osaks meeskonnast. Me võidame kindlasti!» lisas Zelenskõi.

«Alates tänasest võtab uus meeskond üle Ukraina relvajõudude juhtkonna,» ütles Zelenskõi. «Ma määrasin kindralpolkovnik Sõrskõi Ukraina relvajõudude ülemjuhatajaks.»

Zelenskõi sõnul saab uue sõjaväejuhtkonna ülesandeks selleks aastaks strateegia koostamine, millega Vene väed tagasi lüüa.

«Arutusel peaks olema realistlik ja detailne tegevuskava Ukraina relvajõududele 2024. aastaks. Võttes arvesse tegelikku olukorda lahinguväljal ja väljavaateid,» ütles Zelenskõi.

Zalužnõi ise tunnistas ametist lahkudes, et riigi sõjaline strateegia peab muutuma.

«2022. aasta ülesanded on erinevad 2024. aasta omadest. Seega peavad kõik muutuma ja kohanema uute oludega. Selleks, et koos võita,» ütles Zalužnõi pärast seda, kui teatati tema pikalt kõneainet tekitanud ametist vabastamisest.

Zelenskõi ütles pühapäeva õhtul eetrisse antud usutluses Itaalia telekanalile RAI esimest korda, et kaalub Zalužnõi ametist vabastamist osana laiemast küsimusest, milline peaks olema Ukraina edasine tee. Zelenskõi sõnul on vaja n-ö ümberlülitust, uut algust, tema sõnul ei ole küsimus ühes inimeses, vaid riigi juhtkonnas.

«Ma mõtlen sellele asendamisele, kuid ei saa öelda, et me vahetame välja ühe inimese,» ütles Zelenskõi. «Sellest rääkides pean silmas hulga riigi juhtide väljavahetamist, mitte ainult muudatusi ühes valdkonnas, näiteks relvajõududes. Kui tahame võita, peame kõik liikuma samas suunas, veendunud võidus. Me ei tohi lasta end heidutada, meil peab olema õige positiivne energia.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles