Kasekamp: Euroopa Liidule on Gruusia teema ebamugav

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Kasekamp
Andres Kasekamp Foto: Peeter Langovits

Euroopa Liidule on Gruusia teema ebamugav ning keegi ei taha sellega eriti tegelda, ütles Eesti välispoliitika instituudi direktor ja Tartu ülikooli professor Andres Kasekamp.

Gruusia sõja lõpetamiseks loodud rahuplaani tekkest on möödas kolm ja pool aastat ning loomulikult ei ole see täidetud, vahendab ERR Uudised.

«Arvan, et paljudel eurooplastel, eriti lääne-eurooplastel, on jäänud selline mulje, et (president Mihheil – toim.) Saakašvili ja Gruusia olid ise sõjas süüdi ja seetõttu ei taha üldse seda teemat puudutadal, nii et Gruusia on tõesti jäänud kõrvale,» nentis Kasekamp.

Professor lisas, et Euroopa Liidu välispoliitika saab olla efektiivne ainult siis, kui liikmesriigid on sama meelt, aga eri vaatenurkade puhul see tõhus ei ole.

USA presidendivalimiste kontekstis tõstatavad Kasekampi sõnul Gruusia-teemat kindlasti vabariiklased, et näidata, kuidas president Barack Obama on Venemaa suhtes liiga järeleandlik olnud, üldiselt ei ole aga ameeriklastel Gruusias suurt midagi võita, ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles