ÜRO: Sudaanis on 700 000 alatoitunud last, ilmselt sureb kümneid tuhandeid neist nälga

Copy
Lapsed Lõuna-Sudaanis. Foto on illustratiivne.
Lapsed Lõuna-Sudaanis. Foto on illustratiivne. Foto: Adrienne Surprenant/AP/Scanpix

Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni lastefond (UNICEF) teatas eile, et kodusõjast räsitud Sudaanis kannatab sel aastal hinnanguliselt 700 000 last alatoitumise käes. Samuti hoiatas organisatsioon kümnete tuhandete laste nälga suremise eest.

Kümme kuud kestnud sõda Sudaani armee ja poolsõjaväelise Kiirtoetusvägede (RSF) vahel on laastanud riigi infrastruktuuri, ajendanud rahvusvahelisi institutsioone hoiatama tekknud näljahäda eest ning sundinud miljoneid elanikke ümber asuma riigisiseselt kui ka välisriikidesse, vahendab Reuters.

«Viimase 300 päeva kohaselt saab öelda, et rohkem kui 700 000 last kannatab sel aastal alatoitumise kõige surmavama vormi all,» ütles UNICEFi pressiesindaja James Elder Genfis pressikonverentsil.

«UNICEF ei suuda ilma parema juurdepääsuta ja täiendava toetuseta ravida rohkem kui 300 000 inimest. Sellisel juhul sureksid tõenäoliselt kümned tuhanded.»

Elder nimetas kõige ohtlikuma alatoitluse vormina «rasket ägedat alatoitlust», mis muudab lapse kümme korda suurema tõenäosusega surema haigustesse nagu koolera ja malaaria. Ta ütles, et prognooside kohaselt kannatab ägeda alatoitluse all 3,5 miljonit last.

UNICEF pakub Sudaanile kasutusvalmis ravitoidupakke (RUTF), millega aidatakse leevendada alla viieaastaste laste rasket alatoitumist.

UNICEF taotleb 840 miljonit dollarit, et aidata sel aastal veidi üle 7,5 miljoni lapse Sudaanis, kuid Elder avaldas kahetsust, et eelmiste üleskutsetega ei ole kogutud piisavalt vahendeid.

«Hoolimata vajaduste suurusest ei saadud eelmisel aastal UNICEFi poolt taotletud rahastamist peaaegu kolmele neljandikule Sudaani lastest,» ütles Elder.

ÜRO kutsus kolmapäeval riike üles mitte unustama Sudaani sõjas kannatanud tsiviilisikuid, paludes 4,1 miljardit dollarit nende humanitaarvajaduste rahuldamiseks ja naaberriikidesse põgenenud inimeste toetamiseks.

Pooled Sudaani elanikest - umbes 25 miljonit inimest - vajavad humanitaarabi ja kaitset, samas kui ÜRO andmetel on üle 1,5 miljoni inimese põgenenud Kesk-Aafrika Vabariiki, Tšaadi, Egiptusesse, Etioopiasse ja Lõuna-Sudaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles