Uurimisrühm sai jälile kaheksale Venemaa röövitud ukraina lapsele

Copy
Ukraina lapsed Harkivis. Foto on illustratiivne.
Ukraina lapsed Harkivis. Foto on illustratiivne. Foto: Sofiia Gatilova/Reuters/Scanpix

Rahvusvaheline uurijate rühm teatas, et on saanud jälile kaheksale Ukraina lapsele, kes arvatavasti rööviti Venemaa sissetungi ajal.

Rohkem kui 60 uurijat kasutasid avalikke digitaalseid allikaid, leidmaks kadunud lapsi, keda arvatavasti nähti Venemaa propagandamaterjalides, vahendab BBC.

Europoli peakorteris Haagis ühendasid jõud 23 riigi eksperdid. Nad kasutasid täiustatud näotuvastust, et leida internetist hiljutisi pilte lastest.

Kuna uurijatel ei ole võimalik Venemaale ega Valgevenesse reisida, analüüsisid geolokatsiooni eksperdid fotosid ja videoid ning kasutasid satelliidiandmeid, et teha kindlaks, kus need tehti. Andmete analüüs suutis seejärel kindlaks teha, kas mitu last oli samas kohas.

Europoli uurijad ei avalda avalike luureandmete abil leitud kaheksa lapse identiteeti ega asukohta, viidates võimalikele ohtudele nende turvalisusele.

Ukraina politsei teavitab omakseid ja võib-olla algatab kriminaaluurimise. Ukraina Europoli kontaktisiku sõnul on aga lõppeesmärk tuua lapsed koju perede juurde tagasi.

USA Yale'i ülikooli teadlased kaardistasid hiljuti Venemaa nn küüditamissüsteemi ja leidsid, et lapsed paigutati sageli ümberkasvatuslaagritesse või psühhiaatriahaiglatesse. Venemaa võimud on lihtsustanud ukraina laste lapsendamist, nime vahetamist ja Venemaa passi väljastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles