TEENIB AINULT PUTINI HUVE Stoltenberg ja Michel taunisid Trumpi julgeolekut õõnestavat avaldust (12)

Copy
Jens Stoltenberg ja Donald Trump 2019. aastal.
Jens Stoltenberg ja Donald Trump 2019. aastal. Foto: Pool/ZUMA/SCANPIX

Nii NATO peasekretär Jens Stoltenberg kui ka Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel reageerisid USA ekspresidendi Donald Trumpi laupäevasele sõnavõtule, kus ta mainis, et võib taas ametisse astudes julgustada Venemaad ründama neid NATO liikmesriike, kes pole rahalisi kohustusi täitnud.

Stoltenberg hoiatas pühapäeval väljaütlemiste eest, mis õõnestavad julgeolekut. «Igasugused vihjed, et liitlased ei kaitse üksteist õõnestavad meie kõigi, sealhulgas USA julgeolekut,» ütles ta.

Euroopa Ülemkogu alaline eestistuja Charles Michel pidas Trumpi ähvardust lõpetada tagasivalimise korral osa NATO riikide kaitsmise hoolimatuks.

«Atlandi-ülene allianss on toetanud ameeriklaste, kanadalaste ja eurooplaste julgeolekut ja õitsengut 75 aastat,» ütles Michel suhtlusplatvormil X.

«Hoolimatud avaldused NATO julgeoleku ja (artikkel) 5 solidaarsuse kohta teenivad ainult (Vene diktaatori Vladimir) Putini huve. Need ei too rohkem julgeolekut või rahu maailma,» lisas ta.

«Vastupidi, need rõhutavad taas vajadust, et Euroopa Liit arendaks kiiresti edasi oma strateegilist autonoomiat ja investeeriks enda kaitsmisse,» rõhutas Michel.

Trump on varem väljendanud kahtlusi Ukraina abistamise ja NATO suhtes ning öelnud, et on ebaõiglane kohustada Ühendriike kaitsma teisi 31-liikmelise alliansi liikmeid.

Laupäeval ütles ta, et ta julgustaks Venemaad ründama liikmesriike, kes pole oma rahalisi kohustusi täitnud.

Trump kirjeldas väidetavat vestlust kaasriigipeaga NATO kohtumisel.

«Üks suure riigi presidentidest tõusis püsti ja ütles: «Noh, härra, kui me ei maksa ja meid ründab Venemaa, kas te siis kaitsete meid?» Ma ütlesin: «Te ei maksnud, te ei täitnud oma kohustusi?»»

«Ei, ma ei kaitseks teid. Tegelikult julgustaksin ma neid tegema kõike, mida iganes nad tahavad. Te peate maksma. Te peate oma arved kinni maksma.»

Valge Maja pressiesindaja Andrew Bates kommenteeris Trumpi väljaöeldut. «Mõrvarlike režiimide poolt meie lähimate liitlaste vastu suunatud sissetungide julgustamine on kohutav ja häiriv - see ohustab Ameerika riiklikku julgeolekut, ülemaailmset stabiilsust ja meie riigi majandust,» märkis Bates, lisades, et Joe Bideni administratsiooni ajal on NATO olnud suurim ja kõige elujõulisem, mis ta kunagi olnud on.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles