Saksamaa president: Trumpi NATO-ähvardus teenib Venemaa huve (3)

Copy
Saksa president Frank-Walter Steinmeier.
Saksa president Frank-Walter Steinmeier. Foto: Hannibal Hanschke / EPA / Scanpix

Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier kritiseeris esmaspäeval jõuliselt USA ekspresidendi Donald Trumpi ähvardust jätta kaitseta NATO liitlasriigid, mis ei täida kaitsekulutuste nõuet, öeldes, et eelolevate presidendivalimiste vabariiklaste suursoosiku sõnad teenivad Venemaa huve.

«Sellised avaldused on vastutustundetud ja need aitavad Venemaad,» ütles Steinmeier Nicosias ajakirjanikele.

Steinmeieri sõit Küprosele tähistab üldse esimest korda, kui mõni Saksamaa riigipea on Euroopa Liidu liikmesriikide hulka kuuluvat saareriiki külastanud.

Trump hoiatas laupäeval, et USA ei kavatse tema ametiajal kaitsta NATO liitlasi Venemaa rünnakute vastu, kui nood ei täida võetud rahalisi kohustusi.

Valimiskampaania jõulised väljaütlemised teevad paljusid Euroopas murelikuks, et Trumpi võimalik naasmine Valgesse Majja võib tõsiselt õõnestada NATO kollektiivkaitse vihmavarju, mis on alates teise maailmasõja lõpust kaitsnud Euroopat.

Tema sõnad ei ole kindlasti positiivsed alliansile, sõnas Steinmeier pärast kohtumist Küprose presidendi Níkos Christodoulídisega.

Suuresti tseremoniaalse rolliga Saksamaa riigipea ütles, et Berliin koos teiste Euroopa riikidega peab tegema kõik endast oleneva NATO tugevdamiseks, seda vaatamata USA presidendivalimiste tulemusest novembris.

Trump on aeg-ajalt kritiseerinud NATO liitlasi selle eest, kui riigid ei täida vähemalt kahe protsendi SKT eelarvesse panustamise nõuet.

Trump on varem väljendanud kahtlusi Ukraina abistamise ja NATO suhtes ning öelnud, et on ebaõiglane kohustada Ühendriike kaitsma teisi 31-liikmelise alliansi liikmeid.

Laupäeval Lõuna-Carolina osariigis peetud valimiskampaania üritusel ütles ta, et julgustaks Venemaad ründama liikmesriike, kes pole oma rahalisi kohustusi täitnud.

Trump kirjeldas väidetavat vestlust kaasriigipeaga ühel varasemal NATO kohtumisel.

«Üks suure riigi presidentidest tõusis püsti ja ütles: «Noh, härra, kui me ei maksa ja meid ründab Venemaa, kas te siis kaitsete meid?» Ma ütlesin: «Te ei maksnud, te ei täitnud oma kohustusi?»»

«Ei, ma ei kaitseks teid. Tegelikult julgustaksin ma neid tegema kõike, mida iganes nad tahavad. Te peate maksma. Te peate oma arved kinni maksma.»

Sellised väljaütlemised kahjustavad Steinmeieri sõnul tugevat positsiooni, mida me tahame saavutada.

USA presidendi Joe Bideni sõnul kavatseb endine president anda Venemaa liidrile Vladimir Putinile rohelise tule sõja ja vägivalla laiendamiseks.

«Donald Trumpi ülestunnistus, et ta kavatseb anda Putinile rohelise tule suuremaks sõjaks ja vägivallaks, et Venemaa president saaks jätkata oma jõhkrat rünnakut vaba Ukraina vastu ning laiendada oma agressiooni Poola ja Balti riikide elanikele, on kohutav ja ohtlik,» ütles Biden.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles