KOMMENTAAR Kristi Raik: välisministri kõne pakkus vähe analüüsi, millises suunas maailm muutub (12)

Kristi Raik
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse asejuht ja välispoliitika programmi juht, Turu ülikooli rahvusvahelise poliitika dotsent
Copy
Eesti välispoliitika instituudi direktor Kristi Raik.
Eesti välispoliitika instituudi direktor Kristi Raik. Foto: Remo Tõnismäe

Välisminister Margus Tsahkna valis aastakõnes vähem riskantse tee, olles ülemäära idealistlik olukorras, kus maailm selleks tegelikult põhjust ei anna, kommenteeris välispoliitika ekspert Kristi Raik.

Venemaa peab Ukrainas julma sõda, mille laienemise ohust on viimasel ajal ärevalt räägitud mitte ainult piiririikides, vaid ka pikalt rahu nautinud Lääne-Euroopas. Ühtlasi oleme näinud, kui keeruline poliitikutel on sõjaohust rääkida nii, et sõnum oleks ühtaegu nii realistlik kui rahulik; tekitaks tegutsemistahet, kuid mitte paanikat. Inimesed peaksid aru saama, et sõda ei tule meie õuele homme, kuid selle nimel, et ta ei tuleks ka kolme või kümne aasta pärast, tuleb pingutada praegu. Vastased võivad tunda kiusatust sõjaohust rääkivat liidrit rünnata ja tõmmata seda teemat osaks sisepoliitilisest võitlusest, nagu on paraku juhtunud ka Eestis.

Välisminister Margus Tsahkna otseselt sõjaohust ei rääkinud, vaid valis vähem riskantse tee, keskendudes oma välispoliitika aastakõnes eesmärgile saavutada võit Ukrainas. Kahtlemata on võidutahe vajalik, nagu kuulsime Ukraina president Volodõmõr Zelenskõilt tema hiljutisel külaskäigul Eestisse. Eesti toetab Ukraina arusaama võidust ega karda seda selgelt välja öelda, erinevalt mõnedest teistest lääneriikidest.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles