NATO liider loodab Kõrgõzstani baasi osas Venemaa abile

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Manasi lennuväebaasi väraval Kõrgõzstanis
USA sõdurid Manasi lennuväebaasi väraval Kõrgõzstanis Foto: AP / Scanpix

NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer väljendas lootust, et Venemaal kasutab oma mõjuvõimu ja Kõrgõzstan ei sulge riigis asuvat USA lennuväebaasi.


Alliansi liider ütles intervjuus raadiojaamale

Ehho Moskvõ

, et kui NATO ja Venemaa teevad selles küsimuses koostööd, siis loodetavasti pole Kõrgõzstani valitsuse otsus lõplik.

«Venemaa võib mängida selles osas märkimisväärset rolli,» nentis ta.

Kõnealust Manasi baasi kasutavad liitlasväed Afganistani operatsioonide toetuspaigana.

Scheffer rääkis, et NATO peab Venemaaga läbirääkimisi side ja kommunikatsiooni üle Venemaa territooriumil Afganistani operatsioonide jaoks.

Jaap de Hoop Scheffer andis Vene raadiojaamale intervjuus Münchenis, kus toimub rahvusvaheline julgeolekukonverents.

Ka rääkis Scheffer, et Vene sõjabaaside rajamine Lõuna-Osseetiasse ja Abhaasiasse sisaldab ilmset vastuolu Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) reeglitega.

Kõrgõzstan teatas sel nädalal, et on otsustanud sulgeda riigi territooriumil asuva USA Manasi õhuväebaasi, mis oli oluline lüli NATO koalitsioonivägede operatsioonides.

Vahetult enne seda oli Venemaa lubanud Kõrgõzstanile kaks miljardit dollarit laenu ja kustutada 150 miljoni suuruse võla.

Ühe diplomaatilise allika sõnul on USA lähedal ka lepingu sõlmimisele Usbekistaniga, mis lubaks Washingtonil hakata Afganistani liitlasvägesid varustama raudteed mööda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles