POSTIMEES UKRAINAS Ukraina armee seis pole juba ammu olnud nii halb (11)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik, Donetski oblast
Copy
Ukraina rahvuskaardi sõdurid varjendis idarindel Kreminna lähistel.
Ukraina rahvuskaardi sõdurid varjendis idarindel Kreminna lähistel. Foto: Serhi Nužnenko / Raadio Vaba Euroopa / Raadio Vabadus / Reuters / Scanpix

Ukraina armee jaoks on praegu rindel kõige keerulisem seis pärast 2022. aasta suve – poolteist viimast aastat pole Ukraina armee olnud nii nõrk kui praegu.

Sõjatehnika, eriti suurtükisüsteemide ja soomuse poolest on seis muidugi parem kui 2022. aasta suve lõpuks, aga muude ressurssidega on suuri probleeme. Lahingumoonaga (peamiselt mürskudega) pole olnud nii suurt häda sõja algusest saadik, sõdureid enam ei jätku ning esimest korda sõja jooksul tunnetasin ma rindel, et ka ukrainlaste motivatsioon pole mitmel põhjusel enam see, mis varem. Kõik järgnevad ilustamata mõtted ja järeldused põhinevad jutuajamistel Ukraina rindebrigaadide ohvitseride ja sõduritega jaanuari lõpus. Alustuseks kaks mõtet Ukraina sõduritelt. Ukraina ründebrigaadi noor ohvitser: «Kolm aastat on veel kindlasti sõda. Mina olen sellega arvestanud. Igaks juhuks isegi nelja aastaga.» Ukraina sõdur, kes enne sõda oli Dnipros küllaltki tuntud ärimees: «Ma pole siiani aru saanud, kumba kardavad meie liitlased rohkem: kas meie kaotust või meie võitu?»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles